De bitcoin in 2018


Het eerste kwartaal van 2018 was het slechtste dat de bitcoin meemaakte sinds 2011. De cryptomunt eindigde het kwartaal onder de $ 7.000 en dan was ongeveer de helft van de waarde waarmee het jaar 2018 was begonnen. Vergeleken met de top in december 2017 is de daling helemaal dramatisch geweest, omdat de hoogste koers toen boven de $ 20.000 lag. Wat is de reden geweest dat de daling zo enorm was en waarom is het zo snel verlopen?

Overheden slaan terug

De anonimiteit maakte de bitcoin populair, zelfs nog voor de beleggers er en masse op doken. Natuurlijk hebben de experts inmiddels wel duidelijk gemaakt dat ook de bitcoin sporen achterlaat en de gebruiker dus niet verzekerd is van complete anonimiteit van handelen. In een tijd dat de overheden steeds verder lijken in te grijpen in het leven van hun burgers leek de bitcoin echter een optie om ten dele daaraan te ontkomen. Dat gold beslist niet alleen voor criminelen, maar ook voor oppassende burgers. Daarbij leek de munt ook bescherming te bieden tegen het monetaire ingrijpen om de export te bevorderen, zoals bijvoorbeeld in China regelmatig voor is gekomen en waar ook andere landen zich aan bezondigen. Voor een burger in deze landen leek het een optie om via de zekerheid van een cryptomunt de lagere koersen van de nationale munt te ontlopen.

Het hoeft daarom wellicht ook geen verbazing te wekken dat juist China het land is geweest dat de cryptomunten het meeste pijn heeft gedaan. Juist op het moment dat de munten meer geaccepteerd leken te gaan worden in de VS en daar ook via derivaten eenvoudiger te verhandelen zouden worden, greep China in. Hoewel de acties slechts beperkt bleven tot nieuwe uitgiften van munten, was de boodschap heel duidelijk: het is nog steeds de overheid die monetair de touwtjes in handen heeft en die kan besluiten een haar niet welgevallige munt te verbieden. De actie van China bleef niet onopgemerkt en ook andere landen lieten vaak dreigende taal horen. Beleggers kozen eieren voor hun geld!

Hoe nu verder met de bitcoin?

Het feit dat zowel banken als overheden belangstelling hebben voor een ‘eigen’ cryptomunt lijkt wel aan te geven dat dit verschijnsel niet zomaar weer zal verdwijnen. Nog steeds is een groot deel van de koerswinst van de bitcoin in 2017 (1.400 %) intact. Maar de ontwikkeling in het eerste kwartaal 2018 heeft ook laten zien dat er risico’s zijn. Als belegger moet u avontuurlijk zijn ingesteld om een nieuwe positie aan te gaan, long of short. Kiest u hiervoor, dan vindt u op deze site een aantal betrouwbare online brokers, die gespecialiseerd zijn in onder meer cryptovaluta.

CFD brokers
Online brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.
CFD brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.

Populair bij online beleggen