Zorgen bij adverteerders over Facebook

Klokkenluider Frances Haugen is een voormalig medewerkster van Facebook. Ze heeft voor haar vertrek bij de techgigant tienduizenden interne documenten gekopieerd. Hieruit zou duidelijk moeten worden dat bij Facebook winst maken boven alles gaat, ook boven de privacy en zelfs de veiligheid van de gebruikers. Haar visie heeft ze mogen toelichten in een goed bekeken Amerikaans praatprogramma. In Amerika zitten de socialmedia-sites toch al in de beklaagdenbank, vooral bij rechtse politici. Bedrijven als Facebook wordt verweten de zijde te kiezen van links. Vooral voormalige president Trump heeft deze berichten de wereld ingestuurd.
Facebook staat al langer onder druk van adverteerders
Mark Zuckerberg heeft meteen en duidelijk afstand genomen van de uitlatingen van Lauren. Volgens hen schetst zij een volkomen verkeerd beeld van het bedrijf. Maar vorig jaar was er al een massale adverteerders boycot op Facebook onder de #stophateforprofit. Deze was georganiseerd om te wijzen op de grote hoeveelheid racisme en haatzaaierij die te vinden was op de site van het grootste socialmedia-bedrijf dat de wereld kent. De boycot werd door vele grote adverteerders ondersteund maar woei over naar toezeggingen van zijde Facebook om strenger te modereren. Financieel werd het concern nauwelijks geraakt door de boycot. Het zijn met name de adverteerders uit het MKB die gebruikmaken van Facebook en die hebben nauwelijks andere opties om hun boodschap kwijt te kunnen.
De BvA onderzoekt de huidige problemen
De Bond van Adverteerders in Nederland ziet de uitlatingen van Haugen als een bevestiging van eerdere zorgen die bestonden over Facebook. Tot dusverre zijn er echter geen beslissingen genomen om advertenties terug te trekken van Facebook. Uiteraard wordt er nadrukkelijk op gewezen dat het voor de adverteerders in ons taalgebied van groot belang is bij welke berichten hun reclame boodschap wordt geplaatst. Indien Facebook mede door deze nieuwe onthullingen een slechte naam krijgt, zullen consequenties niet uit kunnen blijven. Maar er zijn ook positieve ontwikkelingen te noemen.
Via de Global Alliance for Responsible Media wordt wereldwijd gekeken naar en gerapporteerd over berichtgeving op de social media die niet door de beugel kan. Adverteerders eisen dat hun boodschap niet geplaatst wordt door bedrijven als Facebook. In het overleg dat ook de BvA hierover met Facebook heeft gevoerd, leek eerst niets mogelijk te zijn in verband met de wijze waarop reclame in een taalgebied wordt geplaatst. Inmiddels is Facebook daarop teruggekomen, waarschijnlijk ook omdat het aantal klachten nog steeds toeneemt. Er komt meer aandacht voor de plaatsing van advertenties.
Hoge bomen voor beleggers
Facebook staat uiteraard dagelijks in de schijnwerpers als hét social-media-bedrijf. De klachten schijnen echter niet alleen gebaseerd te zijn op jaloezie of een paar teleurgestelde medewerkers. Als er principieel een cultuur aanwezig is waarbij alles om winst maken gaat, zal dat op den duur het bedrijf in de grote problemen brengen. Adverteerders willen immers niet geassocieerd worden met negatieve berichtgeving. Daarbij heeft ook een deel van de Amerikaanse politiek nog een rekening te vereffenen met Facebook. Enige voorzichtigheid aks belegger kan dus geen kwaad. Via de betrouwbare online brokers kunt u een positie in Facebook heroverwegen.