Wat is CBDC?


In de week dat de Bitcoin weer langzaam richting de hoogste koers ooit klimt, lijkt ook in Europa de kogel door de kerk met betrekking tot het op korte termijn invoeren van de CBDC. Deze afkorting staat voor Central Bank Digital Currency. Het zou een derde vorm van geld moeten worden naast het contante en het girale geld. Dat de centrale banken hierbij een belangrijke rol zullen gaan spelen maakt de naam wel duidelijk. Er is echter verder nog veel onduidelijk hoewel de invoering op kortere termijn is gepland. Een belangrijke vraag daarbij is of de Centrale Banken zelf ten dele de rol van commerciële banken zullen gaan overnemen of ze slechts een doorgeefluik zullen worden voor de nieuwe digitale munt. Ook is nog niet duidelijk of blockchain, de technologie waarop de Bitcoin en andere cryptomunten is gebaseerd, zal worden gebruikt voor de CBDC. Wel duidelijk is dat de munt niet de anonimiteit gaat bieden van de huidige cryptomunten.

Waarom een CBCD?

De voordelen van de CBDC zijn als volgt:

Technologie

Deze munt kan overal worden gebruikt zonder tussenkomst van een bank of een andere partij. De zorgt voor een snellere en betrouwbare overdracht, vergelijkbaar met de huidige Bitcoin.

Beter toegankelijk

In veel landen is het niet vanzelfsprekend dat iemand een bankrekening kan openen. Dit kan leiden tot exclusiviteit. Het openen van een wallet voor de CBDC is voor iedereen en in realtime mogelijk.

Overzichtelijk voor de Centrale Bank

Als er van blockchain technologie gebruik zal worden gemaakt, zullen de Centrale Banken de geldstromen tot in detail kunnen volgen. Anonimiteit is daarbij uitgesloten in tegenstelling tot bij de huidige cryptomunten. Dat kan als een nadeel voor de gebruiker worden beschouwd maar ook het bestaande systeem van bankrekeningen geeft al veel inzicht in het financiële reilen en zeilen van de burgers.

Nieuw monetair beleid

De noodzaak van het plaatsen en eventueel weer opkopen van obligaties zou op termijn kunnen komen te vervallen. De Centrale Bank kan immers via de CBDC nieuwe middelen in de economie pompen. De aanmaken van extra CBDC is dan een nieuwe vorm van monetair beleid waarbij de Centrale Bank een veel duidelijker overzicht heeft van de geldstromen.

Minder risico voor de burger

Met een CBDC zou het huidige depositogarantiestelsel afgeschaft kunnen worden. Een Centrale Bank kan immers niet failliet gaan tenzij dat ook voor het land of bijvoorbeeld de EU zou gelden.

Het einde van contant geld?

Een bijkomend voordeel van de CBDC dat de noodzaak van contant geld nog verder afneemt. In de EU wordt steeds meer gebruikt gemaakt van online betalen of pin resp. andere cards. Het verdwijnen van contant geld zou ook het witwassen bestrijden en het eenvoudiger maken om geldstromen van en naar terroristische organisaties te volgen. Voor de particuliere belegger zal er met deze nieuwe valuta in eerste instantie weinig veranderen. Ook daarmee zult u gebruik kunnen blijven maken van de betrouwbare online brokers op deze site. Mochten deze initiatieven voorlopig niet van de grond komen dan bestaat vooralsnog de Bitcoin voor wie vertrouwen heeft in deze eerste cryptomunt

CFD brokers
Online brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.
CFD brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.

Populair bij online beleggen