Vooruit met Prosus

Prosus betekent vooruit in het Latijn. Tijdens de eerste dag op de Amsterdamse beurs steeg het aandeel met 31% en deed de naam dus eer aan. Prosus mag dan een nieuweling zijn op de Nederlandse beurs, maar de totale beurswaarde is indrukwekkend: het is het grootste genoteerde fonds na Shell en Unilever. Maar wat is Prosus nu precies en waar komt die gigantische beurswaarde vandaan? Prosus is in feite een vergaarbak van vele internetbedrijfjes. Het kan beschouwd worden als een soort investeringsfonds. Prosus komt ook niet zomaar uit de lucht vallen. Het is een dochteronderneming van het Zuid-Afrikaanse Naspers. Dit is een van oorsprong mediabedrijf dat steeds meer ging investeren in internetbedrijven. Het is inmiddels ook een van de grootste investeerders op dit gebied. Alle investeringen buiten Zuid-Afrika zijn ondergebracht in Prosus. Naspers had 73% van de aandelen van Prosus in handen en de overige aandelen waren verdeeld onder aandeelhouders van Naspers. Er zijn geen nieuwe aandelen uitgegeven in Prosus, de huidige aandeelhouders cashen.
De risico’s bij Prosus
Bij de betrouwbare online brokers op deze site kunt u beleggingsproducten kopen met betrekking tot Prosus. Maar wat betekent investeren in Prosus?
Het bedrijf maakte een uitstekende keuze toen het in 2001 een belang nam van 31% in het nog onbekende TenCent. Inmiddels is het belang in deze Chinese internetgigant meer dan $ 100 miljard waard. Vooral door de app WeChat, die door meer dan een miljard mensen wordt gebruikt, is TenCent inmiddels een van de weinig overgebleven serieuze concurrenten van Google en Amazon. En waar de laatste twee bedrijven onder druk staan vanwege mogelijk misbruik van data van gebruikers, hoeft TenCent daar in China zich geen zorgen over te maken. Er lijkt dus ruimte te zijn voor expansie buiten het land van oorsprong. De enorme beurswaarde van Prosus is vooral te danken aan dit belang. Een belegging in Prosus is indirect een belegging in TenCent.
Opvallende deelnemingen
Maar Prosus heeft ook nog andere ijzers in het vuur. Zo heeft het deelnemingen in het Russische Mail.nu en de Duitse bezorgdienst Delivery Hero. Opvallende deelnemingen zijn verder OXL, dat is een Pools bedrijf dat vergelijkbaar is met Marktplaats. Verder is het Indiase PayU een kanshebber voor expansie. Vanwege de vele deelnemingen bestaan er natuurlijk risico’s op tegenvallers. De kans op een tweede Tencent is immers niet erg groot en het is onduidelijk of de Chinese Techno-reus echt de strijd kan winnen.
De keuze voor een Nederlandse notering was overigens wel logisch. Prosus heeft een Nederlandse bestuursvoorzitter en Naspers heeft een kantoor in ons land.