Toekomstbeeld: beleggen in kweekvlees?

Kweekvlees is een diervriendelijke vorm van vlees, die is ontwikkeld in ons land. Het patent werd in 1999 aangevraagd door Willem van Eelen. Het betreft een techniek waarmee dierlijke cellen worden opgekweekt tot spiervlees. De eerste ‘kweekburger’ werd gepresenteerd in 2013 door professor Mark Post. Aan deze burger hing nog een prijskaartje van € 250.000. Inmiddels is de ontwikkeling een stuk verder gevorderd en eigenlijk zou de testfase van gebruik door consumenten begin 2018 in Nederland moeten zijn begonnen. Maar naargelang het moment naderde, nam de overheid flink gas terug. Door de verscherpte Europese regelgeving op nieuwe voedselproducten die binnenkort in werking zal treden, zal de proeffase naar verwachting enkele jaren worden uitgesteld om verder onderzoek te laten plaatsvinden.  Het kweekvlees ligt inmiddels in Nederlandse vriezers, maar die zullen worden verzegeld en proeven is in ons land voorlopig verboden.

Voordelen van kweekvlees

Er zijn misverstanden over kweekvlees, omdat het een nieuw product is dat de consumenten nog als onnatuurlijk en kunstmatig beschouwen. De wetenschap vergelijkt het echter met het maken van kaas en bier, ook twee producten waar ons land goed in is. Kweekvlees maken, is niets anders dan voedingsstoffen geven aan cellen, zoals dat ook gebeurt bij het maken van kaas en bier.

Voor kweekvlees hoeven geen dieren te worden geslacht en dat zou de consumptie van vlees ineens een stuk meer diervriendelijk maken. Ook in de ‘groene’ veeteelt is het dier immers bestemd voor de slacht. Voor een land als Nederland met intensieve veehouderij is een groot deel van de schadelijke broeikasgassen afkomstig van koeien bestemd voor de slacht. Kweekvlees zou Nederland in staat stellen om te voldoen aan milieueisen die nu nog vrijwel onhaalbaar lijken.

Natuurlijk is er ook de principiële vraag of de mens wel zoveel vlees moet consumeren als momenteel het geval is. De realiteit is dat niet iedereen vegetariër zal willen worden. In opkomende economieën als China en India is het logisch dat de vleesconsumptie zal toenemen naargelang de welvaart groter wordt. Mede daarom moet er een oplossing worden gezocht voor de steeds maar toenemende veestapel wereldwijd.

Hoewel het momenteel verboden is om kweekvlees te proeven in ons land, staat volgens onderzoek momenteel 40 tot 70% van de ondervraagden open voor de consumptie van dit nieuwe product. Het voorkomen van dierenleed is daarbij de belangrijkste reden.

Beleggen in kweekvlees vandaag de dag?

Er zijn nog geen beleggingsproducten die zich richten op kweekvlees, omdat er nog geen wettelijke mogelijkheid bestaat om dit in grotere hoeveelheden te produceren. Een oplettende belegger zal in ieder geval proberen straks een kansje te wagen als de eerste producenten zich presenteren. Het is inmiddels maar zeer de vraag of dit in Nederland zal plaatsvinden.

Kies voor een gespecialiseerde online broker als u een ruime keuze in beleggingsmogelijkheden wilt hebben. De brokers op deze site bieden die u.

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie