Tesla veroordeeld tot een schadevergoeding van $ 137 miljoen


Owen Diaz werkte in de jaren 2015 en 2016 als liftbediende in de fabriek van Tesla in Fremont in het noorden van California. Volgens hem werd hij dagelijks geconfronteerd met racistische beledigen waarbij het n-woord regelmatig voorkwam. Nadat hij het dienstverband had verlaten, zocht hij naar een methode om zijn gelijk te halen. Dat duurde meer dan vier jaar, want onlangs deed een federale jury in San Francisco uitspraak. Tesla moet Owen een schadevergoeding betalen van $ 6,9 miljoen vanwege de behandeling die hij onderging in de fabriek. Daarboven heeft Diaz ook recht op een civiele boete van € 130 miljoen. De jury rekende het Tesla zwaar aan dat de leidinggevende het gedrag niet konden stoppen hoewel ze daarvan meerdere malen op de hoogte waren gebracht.

Tesla toont zich teleurgesteld in de uitspraak

In een reactie liet Tesla weten op de hoogte te zijn van de omstandigheden in de fabriek in Fremont in de jaren 2015 en 2016. Daarbij werd erkend dat niet alles goed was gegaan, maar dat nuancering ook moet worden aangebracht. Zo werd het n-woord volgens Tesla uitsluitend onderling gebruikt door werknemers van Afro-Amerikaanse afkomst en op een kameraadschappelijke manier. Het vonnis van de jury is volgens Tesla dan ook niet te rechtvaardigen.

Volgens Valerie Workman, hoofd personeelszaken, is de situatie sinds die tijd ook duidelijk veranderd en heeft iedere werknemer dezelfde rechten. Discriminatie wordt zoveel mogelijk voorkomen, maar is niet geheel te vermijden. Pikant onderdeel in het proces was het feit dat Tesla in de VS van werknemers verlangt dat deze een overeenkomst tekenen, waarbij zaken als die van Owen Diaz via interne arbitrage moeten worden opgelost. Diaz had deze overeenkomst niet getekend, anders had hij zich niet tot een rechtbank kunnen wenden.

De gevolgen voor de belegger in Tesla

Tesla heeft nog niet beslist in hoeverre het bedrijf in hoger beroep gaat. Dat lijkt echter wel waarschijnlijk omdat in de VS dergelijke vonnissen in hoger beroep vaak tot lagere boetes leiden of zelfs volledig worden teruggedraaid. Hoe afkeurenswaardig racistische uitlatingen in een bedrijf ook zijn, het zal nooit volledig te voorkomen zijn. Tijdens het proces werd ook duidelijk dat leidinggevenden in de fabriek hun best hebben gedaan om de problemen op te lossen. Het lijkt om die reden eerder om een incident te gaan. Tesla blijft om die reden nog steeds koopwaardig. Dat is ook mogelijk via de betrouwbare online brokers op deze site.

 

CFD brokers
Online brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.
CFD brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.

Populair bij online beleggen