Steeds meer geld wordt belegd door vermogensbeheerders

Beleggen vindt plaats door particulieren, maar vooral door institutionele beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen. De keuze kan worden gemaakt om zelf te beleggen of te kiezen voor een vermogensbeheerder.
Wat is een vermogensbeheerder?
Volgens onderzoek kiezen juist de institutionele beleggers steeds vaker voor een vermogensbeheerder. Deze belegt namens de instelling en rekent daarvoor een vergoeding. De grootste vermogensbeheerders zitten in de VS. De nummers 1 tot en met drie zijn: BlackRock, Vanguard en State Street. De grote pensioenfondsen in Nederland, zoals het ABP, hebben ook een beleggingsafdeling, maar besteden ook steeds meer uit aan derden.
Het voordeel daarvan is dat het (relatief) goedkoop is en efficiënt, omdat de inzichtelijkheid bij de vermogensbeheerders groot is. Een partij als BlackRock wordt daardoor steeds machtiger. Deze vermogensbeheerder heeft inmiddels een portefeuille van meer dan € 8.000 miljard. Dat houdt in dat BlackRock vrijwel bij alle grote bedrijven ter wereld die aan de beurs zijn genoteerd in de top 3 staat wat aandelenbezit betreft.
Het nadeel van vermogensbeheerders als grootaandeelhouder
Een aandeelhouder is in het moderne beurswezen relatief passief. Het toezicht ligt bij de Raad van Commissarissen en de meeste aandeelhouders ‘stemmen met hun voeten’ als ze niet tevreden zijn met het beleid of het topmanagement en gaan dan op zoek naar een concurrent waar ze zich beter thuis voelen. Vanwege de enorme omvang heeft een vermogensbeheerder als BlackRock vaak ook een vergelijkbaar aandelenbezit in de concurrenten binnen een sector. Dat zorgt wel voor een goede spreiding binnen de portefeuille, maar beperkt het kritisch vermogen. Weglopen als aandeelhouder is immers bijna niet mogelijk bij de grote posities die aangehouden worden. Vaak heeft een vermogensbeheerder zichzelf ook de plicht opgelegd om een bepaalde index te volgen waardoor sommige deelnemingen niet kunnen worden beëindigd.
Wiens belang wordt er dan eigenlijk gediend?
De invloed van de aandeelhouders neemt af
Omdat de vermogensbeheerders naar de aandeelhoudersvergaderingen mogen en niet de feitelijke geldschieters ziet de VEB een trend waarbij de invloed van aandeelhouders op het beleid van bedrijven verder afneemt. De vermogensbeheerders beleggen passief en zoeken niet naar invloed maar naar rendement. Een extra schakel tussen geldschieter en bedrijf betekent in het algemeen ook minder invloed. Als particulier kunt u ook kiezen voor een vermogensbeheerder, al werpen de echt grote drempels op door een extreem hoge instap. Uiteraard kunt u ook uw eigen keuzes maken door rechtstreeks bij een broker te beleggen. Bijvoorbeeld bij een van de betrouwbare, online partijen die op deze site staan vermeld.