Oplichting via beleggingsfondsen nog actueel

Op 4 juni zijn volgens mededeling van de FIOD twee mannen aangehouden op verdenking van oplichting, witwassen en faillissementsfraude. Bij de aanhouding werden ook diverse panden in Amsterdam en Leeuwarden doorzocht en werd beslag gelegd op administratie, bankrekeningen, dure auto’s en designerkleding. Een van de aangehouden mannen is een bekende naam in de wereld van de kleine beleggingsfondsen.
Volgens verschillende media gaat het bij de oplichting van particuliere beleggers om vele miljoenen. Tijdens het onderzoek bleek dat aan de beleggingsfondsen grote bedragen werden onttrokken die na een witwas operatie terechtkwamen in andere bedrijven die op naam stonden van de verdachten. Het onderzoek werd gestart na een melding bij ‘Meld Misdaad Anoniem’.
Het gebruikelijke piramidespel
Deze dubieuze beleggingsfondsen werkten op de gebruikelijke manier om particulieren op te lichten door het vertrouwen eerst te winnen. Er werden obligaties aangeboden met een redelijke rente en volgens de website met voldoende onderpand. Het gebruikelijke verhaal werd opgehangen dat de fondsen niet onder het toezicht van het AFM vielen in verband met de omvang en de kosten hiervan. Beleggers die deelnamen in een fonds kregen in eerste instantie de rente keurig betaald en werden op die manier vaak verleid om extra middelen te beleggen. Na enige tijd stopten de betalingen en werden er allerlei excuses gegeven hiervoor. In werkelijkheid werden de gelden doorgestort naar andere bedrijven of gebruikt voor een luxe privéleven.
Bernie Madoff
De aankondiging van deze aanhoudingen komt in de week dat een verzoek om vrijlating vanwege gezondheidsklachten van Bernard Madoff is afgewezen. Hij wordt beschouwd als de grootste oplichter op beleggingsgebied die er ooit is geweest. Naar verluidt zou hij in totaal ongeveer $ 65 miljard hebben weggesluisd uit zijn beleggingsfonds en ging hij daarbij op dezelfde wijze te werk als de bovengenoemde verdachten. Madoff slaagde erin ook enkele van de grootste banken ter wereld voor vele miljoenen te laten deelnemen. Ondanks het feit dat hij een rendement claimde te halen dat onwaarschijnlijk hoog was, werd hij jarenlang als een succesvolle belegger beschouwd. Gelet op de lengte van zijn gevangenisstraf zal hij naar verwachting achter de tralies sterven.
Beleggingsfraude op deze manier is even oud als het beleggen zelf. Als particuliere belegger heeft u uiteraard uw eigen verantwoordelijkheid, maar een gewaarschuwde belegger zou ook nu weer voor twee moeten gelden. Beleggen kan ook eenvoudig bij de betrouwbare online brokers op deze site. Lees altijd wel de disclaimer over het risico van beleggen.