Onduidelijkheid op de oliemarkt

‘Het kan verkeren.’ Bredero wist het meer dan vier eeuwen geleden al. De oliemarkt van 2022 toont zijn gelijk weer aan. Een jaar geleden hadden de meeste experts olie al vrijwel afgeschreven. Het aanbod was immers groter dan de vraag.
De OPEC+ kon ook met verlaging van productie de prijs niet omhoog krijgen en in de VS stopten een groot aantal bedrijven die schalieolie maakten. Daarnaast nam het aandeel van de duurzame energie in de totale behoefte steeds meer toe. Er waren zelfs analisten die meenden dat er minder olie nodig zou zijn in de toekomst dan inmiddels bekend was aan voorraden. Het blijven zoeken naar olie zou dan ook zinloos zijn.
Olieprijzen bereiken recordhoogtes
Inmiddels is de situatie flink veranderd. Een vat Brent-olie (Noordzee) kost ver boven de $ 100. Analisten spreken al over een mogelijke prijs van $ 200 en uit Rusland komen berichten dat de wereld misschien moet rekenen op een prijs van $ 300 per vat. Ook is er een duidelijk verschil tussen de prijzen van ‘Westerse’ olie en Oeral-olie. Nog nooit was er een verschil van tientallen dollars per vat. Uiteraard is de politieke spanning daar de oorzaak van. Russische olie is momenteel niet populair en veel partijen willen daar hun vingers niet aan branden. Russische olie vormt ongeveer 8% van de totale productie op de wereld. Op zich valt dat nog wel mee, maar van iedere 8 vaten olie uit de Oeral gaan er momenteel 7 naar Europa. Daarnaast is de olie uit Siberië zwaarder dan andere soorten en meer geschikt om diesel van te maken. Veel transport draait nog steeds vooral op diesel.
Een blik op de toekomst
Hoewel de soep soms niet zo heet wordt gegeten als deze is opgediend, lijkt het erop dat de huidige politieke situatie met name in Europa tot andere keuzes gaat leiden. De afhankelijkheid van Russische olie en Russisch gas moet afgebouwd worden en wat de politici betreft zo snel mogelijk. Dat is op korte termijn in feite alleen mogelijk indien het ook te koste gaat van het comfort waarop we zo gesteld zijn geraakt. Het is immers niet mogelijk om eerder dan na een aantal jaren om te schakelen van brandstof en/of leverancier. Het maakt de toekomstige prijs van olie moeilijk voorspelbaar. Zal het dit keer wel lukken om de afhankelijkheid van fossiele brandstof te beperken ten gunste van duurzame energie? Bij de betrouwbare, online brokers op deze site kunt u voor beide sectoren kiezen.