Never sell Shell


Nederlands meest bekende fonds heeft ook roerige jaren achter de rug en beleggers zullen wel eens hun schouders hebben opgehaald over de bovengenoemde beurswijsheid, maar in 2016 was die weer helemaal juist. Met een koerswinst van € 5 euro en een dividend van bijna 2 euro zal iedere aandeelhouder tevreden zijn geweest. Maar het heeft erom gespannen en eigenlijk is de echte koerswinst pas ontstaan toen het OPEC akkoord bekend werd gemaakt. Hoe moet het nu verder met Shell?

Gaat het Shell voor de wind?

Na vele jaren zorgen over de voorraden olie die op leken te raken, is het beeld de laatste jaren veranderd. Plotseling lijkt de productie groter dan de vraag en is de prijs van de olie behoorlijk onder druk geraakt. Ook in de nabije toekomst verwachten de experts eigenlijk geen verandering in deze situatie. Shell heeft zich daar al op ingericht door bezuinigingen door te voeren op het gebied van onderzoek en personeel. Het bedrijf dient immers een naam hoog te houden door het jaarlijks betalen van een fors dividend. En daarvoor is voldoende winst nodig, hoe groot de reserves ook zijn van dit financieel krachtige fonds. Shell moet echter ook aan de toekomst denken, omdat de tijd dat olie vrijwel op zal zijn of uitsluitend wordt opgepompt door overheidsbedrijven onvermijdelijk zal komen. Al eerder heeft Shell stappen gezet om fors te investeren op het gebied van zonne-energie. Na enkele jaren is dit project echter beëindigd zonder dat de redenen waarom echt duidelijk zijn gemaakt. Afgelopen week heeft het bedrijf echter bekendgemaakt fors te gaan investeren in windenergie. Shell zal de windenergie van het mega offshore windpark voor de kust van Egmond aan Zee gaan afnemen en doorverkopen aan zakelijke klanten in heel Europa. Tevens heeft het bedrijf in een consortium een contract gewonnen voor de bouw en exploitatie van een nieuw megawindpark voor de kust van Zeeland.

Gaat Shell nu volledig voor windenergie? De laatste tijd staat windenergie niet echt positief in het nieuws, omdat de windmolens meer op subsidie dan wind lijken te draaien. Maar dat wordt ook mede veroorzaakt door de lage olieprijs. Mocht de olieprijs weer stijgen, dan heeft Shell nu twee activiteiten die daarvan zullen profiteren, maar het omgekeerde is ook het geval.

Wordt Shell meer volatiel?

De koers van Shell wordt al vele jaren gestut door het ruimhartige dividend. Indien megawinsten uit de oliehandel onder druk komen te staan, bestaat het risico dat het bedrijf hierin zal moeten snijden. Op dat moment zal ook de koers ongetwijfeld meer volatiel worden. Misschien is dat een kans om met hefboom hierop in te spelen. Kies wel uit het aanbod van betrouwbare online brokers wanneer u gaat beleggen of als u bijvoorbeeld voor ‘sell Shell’ zou gaan.

CFD brokers
Online brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.
CFD brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.

Populair bij online beleggen