Microsoft heeft bijna € 60 miljard over voor spelletjesmaker

Activision Blizzard lijkt een onderdeel te gaan worden van Microsoft. De game-maker is bekend van onder meer War of Warcraft, Tour of Duty, Candy Crush en Overwatch. Er wordt geschat dat iedere dag ongeveer 400 miljoen mensen een spelletje spelen van Activision Blizzard. Met deze overname zou Microsoft in één klap de derde qua grootte worden in de gaming wereld na Sony en Tencent.
De overname komt op een moeilijk moment
Bij Activision Blizzard is er momenteel sprake van een schandaal. De beurswaakhond SEC doet onderzoek naar het tijdig melden van seksuele intimidatie en ongewenst gedrag op de werkvloer. Naar verluidt heeft het beursbedrijf dit soort praktijken niet conform de regels gemeld. Er werken ongeveer 10.000 mensen voor de onderneming. In de afgelopen tijd zijn er tientallen ontslagen gevallen vanwege ongewenst gedrag. Door deze kwestie staat ook de positie van CEO Bobby Kotick onder druk. Tot dusverre heeft hij mogen aanblijven, maar insiders verwachten dat hij zal worden ontslagen zodra Microsoft de overname afgerond zal hebben.
Het gaat om meer dan gaming alleen
Hoewel Activision Blizzard uiteraard een topper is in de gaming-sector lijkt het Microsoft om meer te gaan dan alleen de populatie spelletjes. Net als de andere techno-reuzen zet Microsoft voor de toekomst in op metaverse. Al heeft niemand nog een echt inzicht of voorstelling van wat het nieuwe internet moet worden, is de basis een omgeving waarbij virtueel en werkelijkheid steeds dichter bij elkaar moeten komen. Door Virtual Reality en Augmented Reality moet dit gerealiseerd worden. Wat wel duidelijk is dat brillen die hiervoor geschikt zijn in de nieuwe wereld een belangrijke rol zullen gaan spelen. Het is niet onlogisch om te veronderstellen dat metaverse ook via de wereld van het gamen zal kunnen worden bereikt.
De overname moet nog worden goedgekeurd
Hoewel dit soort overnames een jaar of 10 geleden zonder probleem de bureaus van de mededingingsautoriteiten zouden zijn gepasseerd, is er inmiddels iets veranderd. Het is dan ook beslist niet onmogelijk dat Microsoft in de VS, het UK of de EU niet zomaar toestemming krijgt voor de deal. Er is steeds meer aandacht voor de machtspositie van de grote techbedrijven. Ook met de gang naar metaverse lijkt er zich weer een race te ontwikkelen om de eerste te zijn, waarbij de grootste beursbedrijven ter wereld elkaar de loef proberen af te steken. Voor wie kiest u? Beleggen in alle technobedrijven is mogelijk via de betrouwbare, online brokers op deze site.