Jumbo gaat samenwerking aan met flitsbezorger

Het thuisbezorgen van de dagelijkse boodschappen is inmiddels heel vertrouwd geworden. De marktleider is beursbedrijf Ahold Delhaize met een marktaandeel van bijna 50%. De twee daarop volgende ondernemingen zijn Picnic en Jumbo, beide met een marktaandeel van iets meer dan 20%.
Thuisbezorgen winstgevend maken
Picnic is een uitzondering, omdat deze geen eigen filialen heeft maar uitsluitend een webshop. Ook voor de grote supermarkten met filialen is het een probleem om de bezorging winstgevend te krijgen. Er moet immers veel extra werk worden gedaan om de boodschappen te sorteren en daarna bij de voordeur af te leveren. Een bezoek aan de winkel van de klant, kost de super beduidend minder. Maar het is ook een feit dat veel consumenten deze service bijzonder op prijs zijn gaan stellen mits deze niet veel duurder wordt dan een bezoek aan de plaatselijke supermarkt. Maar er is ook nog een andere groep consumenten met een goed gevulde beurs. Deze wil nog meer service en is bereid daar ook extra voor te betalen. Daar komt de flitsbezorger om de hoek kijken.
Over de top of de toekomst?
In de grote steden van het westen van ons land zijn er sinds vorig jaar 4 flitsbezorgers actief. Vanuit plaatselijk kleine magazijnen brengen deze (vaak op de fiets) boodschappen aan huis binnen een tijdvak van 10 tot 20 minuten. Het zal duidelijk zijn dat daar extra voor moet worden betaald. De flitsbezorgers zijn nog niet winstgevend en waarschijnlijk zullen ook niet alle vier kunnen overleven.
Jumbo heeft nu als eerste supermarkt samenwerking gezocht met Gorillas, een van de flitsbezorgers. Het is de bedoeling dat in een groot aantal kleine magazijnen artikelen van Jumbo worden opgeslagen die daarna binnen 10 minuten moeten worden afgeleverd bij de klant. Het zal duidelijk zijn dat niet het complete assortiment zal kunnen worden besteld. Het gaat dan om maximaal 1.000 tot 1.500 artikelen. De service is met name bedoeld voor jonge gezinnen, waarbij de beide ouders werken en jongere alleenstaanden. Deze lijken het meest aangesproken te worden door het concept om snel een boodschap of meerdere geleverd te krijgen, ook indien daar een extra prijskaartje aan hangt.
Heeft flitsbezorgen volgens u de toekomst?
Uit onderzoek is gebleken dat in de betreffende steden 1% van de huishoudens een keer gebruik heeft gemaakt van deze dienst, bij jongeren is dat echter 4%. Denkt u als particuliere belegger dat flitsbezorgen een toekomst heeft of blijft het een luxe voor de happy few? Via de betrouwbare online brokers op deze site kunt u de eventuele beursgang in de gaten houden.