Is crypto inflatiebestendig?

We leven in een tijd dat economische wetten op het minst niet meer compleet geldig blijken te zijn. Sommige politici zoals President Erdogan in Turkije maar ook de Amerikaanse machthebbers lijken bewust de wetten op de proef te willen stellen. Toch schijnen er nog steeds zekerheden te zijn waaraan iedere belegger zich kan vasthouden.
Een stijgende rente
Indien er sprake is van te hoge inflatie, dan kan die worden bestreden met hogere rente of wellicht leidt inflatie zelfs tot hogere rente. Als de rente gaat stijgen, heeft dit weer invloed op andere zaken. Met name vermogensbestanddelen die geen opbrengst kennen, zoals edelmetalen, kunnen onder druk komen te staan. Dat geldt voor obligaties met een vaste vergoeding en aandelen dalen ook vaak in waarde. Voor die laatste ontwikkeling kunnen twee redenen worden aangevoerd. De winstgevendheid van bedrijven komt bij rentestijging vaak onder druk te staan vanwege de extra kosten van vreemd vermogen in de vorm van financiering voor investeringen maar ook om de bedrijfsvoering op peil te houden. Daarnaast geeft een hogere rente investeerders een alternatief voor aandelen en met minder onzekerheid.
De afgelopen periode lijkt het erop dat ook voor crypto-valuta een hogere rente inhoudt dat de koers van vrijwel alle munten omlaag gaat. Wat is daarbij de achterliggende reden?
De crypto’s en rente
In de afgelopen maanden is er bij de reclame voor cryptomunten een nieuw argument genoemd om te kiezen voor deze soort belegging. Crypto’s zijn niet gevoelig voor inflatie wordt daarin gesteld en dat wordt beredeneerd met het feit dat deze valuta immers niet onderhevig is aan de grillen van de economie. Er is geen onderliggende basis die kan worden aangetast als de inflatie toeslaat en ook wat rente betreft op de ouderwetse valuta moeten cryptomunten ongevoelig zijn. Maar al is het verleden niet altijd maatgevend voor de toekomst, het geeft wel altijd een indicatie welke mogelijkheden er lijken te zijn. Zelfs dit hulpmiddel ontbreekt deze keer.
Hoe zit het dan met crypto en inflatie?
Cryptovaluta bestaan eigenlijk pas sinds 2010. In de periode tot op heden is er wereldwijd geen sprake geweest van inflatie of toenemende rentes in die mate dat op basis daarvan de invloed op de cryptovaluta kon worden beoordeeld. Tot dusverre lijkt het erop dat ook cryptomunten een deel van de waarde moeten inleveren bij inflatie en toenemende rente. De toekomst moet dat echter nog bevestigen. Beleggen in (derivaten op) cryptovaluta is mogelijk via de betrouwbare, online brokers op deze site.