Haat en liefde op de beurs: short op Tesla

In het algemeen hebben beleggers een realistische kijk op de diverse fondsen op de aandelenmarkt, maar er zijn uitzonderingen. De meest opmerkelijke daarvan lijkt Tesla te zijn. Wellicht heeft dat ook te maken met het exorbitante gedrag van Elon Musk, het gezicht van het bedrijf. Voor de een lijkt Tesla het bedrijf van de toekomst waar het zelfrijdende elektrische auto’s betreft, voor de ander is het een eendagsvlieg die in de anonimiteit zal verdwijnen als de grote autoproducenten de markt weer zullen overnemen. Het is relatief zeldzaam dat de meningen zo verschillen en dat blijkt ook als er gekeken wordt naar het gedrag van de shorters op het aandeel.
Shorters Tesla geven niet toe
Shorten is een gewoon verschijnsel geworden dat zowel door institutionele als particuliere beleggers wordt toegepast. Shorten is het verkopen van ‘geleende’ aandelen in een beursbedrijf met de intentie om die later voor een lager bedrag weer terug te kopen en te leveren. Op vrijwel ieder aandeel wordt er ook geshort, tot soms wel 1 of 2% van de totale waarde. Als er twijfels zijn of geruchten dat het slecht gaat met een onderneming op de beurs kan dit percentage snel oplopen. Bij Tesla was het percentage shorters in 2019 opmerkelijk hoog: 6%. Het waren ook deze shorters die woedend waren toen Musk op een bepaald moment suggereerde dat het aandeel Tesla van de beurs zou worden gehaald en zelfs een prijs noemde. Het bleek onjuist en Musk en Tesla werden bestraft. Nadien liep het voor de shorters echter volledig uit de hand. Nadat Tesla de productie op orde kreeg, steeg het aandeel maar liefst 600%.
Het risico van shorten
Het verlies dat de shorters op Tesla tot dusverre hebben geleden wordt ingeschat op meer dan $ 35 miljard en is waarschijnlijk het grootste verlies dat ooit op die manier geleden is op een enkel beursbedrijf. Toch is er nog steeds een (klein) percentage van de aandelen Tesla short. Maar zelfs een uitspraak van Elon Musk dat hij de aandelen van Tesla extreem hoog gewaardeerd vindt, kreeg de koers niet omlaag. De shorters mogen derhalve best diehards worden genoemd.
Als particulier kunt u er ook voor kiezen om aandelen te shorten via een aantal beleggingsproducten. Dat is mogelijk via de betrouwbare, online brokers op de site. Let daarbij altijd wel goed op wat uw maximale risico is. Het voorbeeld van Tesla is daarbij een goed voorbeeld.