Grote energiebedrijven geven meer uit aan reclame

De tijden zijn veranderd. Vaste contracten zijn er niet meer en overstappen van de ene naar de andere leverancier van energie is in 2022 niet echt aan de orde. Toch is het bedrag dat de grote energiebedrijven in de eerste acht maanden van het huidige jaar hoger geweest dan in 2021. In totaal bedroegen de marketing-uitgaven in deze periode € 33,5 miljoen en dat is 6% meer dan een jaar eerder. Essent en Vattenfall gaven ieder meer dan € 8 miljoen uit. Eneco bleef daar beperkt onder. Wat is de reden dat de bedrijven de reclame opvoeren in deze tijd?
Voorzien in de behoefte van de consument
Volgens marktonderzoeker Nielsen hadden de bedrijven in het begin van 2022 de uitgaven voor marketing behoorlijk teruggeschroefd, maar zijn deze in het tweede halfjaar weer toegenomen. Er is weliswaar nauwelijks nog aandacht voor onderlinge concurrentie. Er zijn geen aanbiedingen meer en de variabele contracten ontlopen elkaar nauwelijks. Volgens Vattenfall was de reclame al eerder ingekocht en was er even tijd nodig om de campagne om te zetten. Het gaat nu niet meer om onderlinge concurrentie op prijs, maar om in de behoefte te voorzien die de consument heeft als het aankomt op besparingen in huis.
Essent merkt praktisch hetzelfde op: het energiebedrijf wil duidelijk maken dat het de expertise heeft om besparing op gas en elektriciteit effectief mogelijk te maken. Eneco voegt daar nog een extra punt aan toe. Ook in een tijd dat de markt vrijwel vast zit en wisselingen nauwelijks aan de orde zijn, is het van belang om naamsbekendheid te behouden en zelfs te verbeteren. Daarmee hoopt Eneco te bereiken dat de klant het merk Eneco zal overwegen indien de markt weer opengaat.
Wat denken de experts ervan?
Volgens de kenners zullen de energieleveranciers tegen grenzen aanlopen indien ze blijven hameren op besparingen. Na een poosje weten de consumenten dat wel en dan gaan ze zich afvragen waarom dat reclamegeld niet intern wordt besteed om de productie duurzamer en effectiever te maken. Kortom: wat doen de energiebedrijven eigenlijk zelf nu het crisis is om het probleem op te lossen? Voor (particuliere) beleggers is het een moeilijke tijd indien het gaat om beleggen in energiebedrijven. Het is duidelijk dat de overheden de vinger aan de pols houden en geen grote winsten zullen accepteren in een sector waar zoveel aan de hand is. Kiest u voor deze sector, dan is beleggen mogelijk via de betrouwbare online brokers op deze site.