Greenpeace en KLM

De rechtszaak die Greenpeace heeft aangespannen tegen de Nederlandse staat naar aanleiding van de financiële steun aan de KLM is voor iedere particuliere belegger van belang. Dat de Frans/Nederlandse luchtvaartmaatschappij niet zonder steun van de overheid zou kunnen overleven is inmiddels wel duidelijk. Behalve de toekenning van honderden miljoenen aan loonsubsidie voor werknemers van KLM heeft de Nederlandse overheid ook ingestemd met een steunpakket van enkele miljarden in de vorm van leningen en garanties. De afspraken die daarover zijn gemaakt met betrekking tot loonoffers van het personeel zorgden bijna voor een mislukking van de financiële injectie. Voor Greenpeace gaan de afspraken echter niet ver genoeg om klimaatdoelen te halen en de organisatie probeert voor de rechter haar gelijk te halen.
Klimaatakkoord van Parijs
Nederland is een van de ondertekenaars van het klimaatakkoord van Parijs waarin de ondertekenaars zich verplichten om de uitstoot van CO2 fors terug te dringen. Momenteel ligt ons land nog niet op koers om die doelstelling te halen. De advocaat van Greenpeace noemt het ‘onbetamelijke handelen’ dat de overheid geen strengere eisen aan de luchtvaartmaatschappij heeft gesteld om de CO2 uitstoot verder te beperken toen daarvoor de mogelijkheid bestond bij het vaststellen van de staatssteun. Greenpeace eist dat de regering de overeenkomst openbreekt en alsnog ook eisen gaat stellen aan de luchtvaartmaatschappij wat betreft het terugdringen van deze CO2 uitstoot.
Het voortbestaan van KLM staat wederom op het spel
De landsadvocaat heeft aangevoerd dat met de financiële steun werd beoogd om te voorkomen dat KLM op een faillissement zou aankoersen. Het belang van de werkgelegenheid en het voortbestaan van de luchtvaartmaatschappij heeft prioriteit gehad bij het opstellen van de voorwaarden voor de financiële steun. Daarbij heeft de overheid echter ook de klimaatdoelen niet uit het oog verloren. De eerder gemaakte afspraken over beperking van CO2 uitstoot zijn in de overeenkomst als verplichting opgenomen. Een heronderhandeling over de voorwaarden voor de steun zou het voorbestaan van de KLM in gevaar kunnen brengen omdat het voor de banken een reden zou kunnen zijn om de bestaande leningen op te eisen.
De verdere gevolgen
De kans dan Greenpeace dit proces wint, lijkt miniem. Indien de rechter immers het klimaatakkoord boven reeds gemaakte afspraken stelt, zou dat voor ieder bedrijf in ons land consequenties kunnen hebben. De uitspraak zal derhalve ook voor particuliere beleggers van groot belang zijn. Uiteraard kunt u ook buiten Nederland beleggen middels de betrouwbare online brokers op deze site.