Goud blijft blinken


Het moet een bijzonder transport zijn geweest: de Nederlandse regering vervoerde 200 ton goud van Amsterdam naar Haarlem waar het tijdelijk wordt opgeslagen. Het betrof 15.000 goudstaven en een grote hoeveelheid gouden munten. Het was zelfs een beetje meer dan de experts dachten dat er in ons land lag opgeslagen. De waarde van deze schat is tegen de huidige goudprijs ongeveer € 10 miljard. De rest van het goud van de Nederlandse Bank ligt opgeslagen in de VS, Canada en Engeland. In totaal is het 612 ton. Dat klinkt misschien indrukwekkend maar in de periode tussen 1992 en 1999 heeft Nederland 1.100 ton goud verkocht. Ook andere Europese landen hebben hun goudvoorraad in die periode flink afgebouwd.

Afschaffing van de gouden standaard

Afhankelijk van uw leeftijd heeft u wellicht nog op school geleerd dat u in principe uw guldens, ook als die op papier waren gedrukt, kon inleveren bij de Nederlandse bank in ruil voor een hoeveelheid goud met dezelfde waarde. Via de koppeling van de Amerikaanse dollar aan de goudprijs kon voor iedere aangesloten munt zo een koers worden bepaald. In de jaren 70 van de vorige eeuw veranderde dat. De VS waren betrokken bij een kostbare oorlog in Vietnam en juist de Fransen, die verslagen waren in dat land, haalden hun goudvoorraad die in de VS lag opgeslagen terug. Kort daarna verklaarde Nixon dat de koppeling van de dollar aan goud zou worden losgelaten, de tijd van de gouden standaard was voorbij. Hoewel de Amerikanen met bijna 9.000 ton goud nog steeds de grootste voorraad goud hebben, staat dat ook in geen verhouding tot het aantal dollars dat in omloop is.

Waarom heeft DNB nog zoveel goud?

In een toelichting op haar balans heeft de Nederlandse Bank zich in het verleden al uitgesproken over de goudreserve. Aan alle bezittingen kleven risico’s of dat nu aandelen, effecten of obligaties zijn. Maar een baar goud houdt ook de waarde in tijden van crisis. De Bank heeft om die reden een voorraad om opnieuw te kunnen starten als andere waardepapieren niets meer waard zouden worden. Beleggen in goud biedt vertrouwen waardoor de burgers een gevoel van veiligheid kunnen ervaren bij de gedachte dat er een basishoeveelheid op de balans van de Bank staat. Wilt u als particuliere belegger ook dat gevoel van veiligheid voor uw vermogen opbouwen? Dat is mogelijk via de betrouwbare online brokers op deze site. Goud is beschikbaar in vele beleggingsproducten.

CFD brokers
Online brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.
CFD brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.

Populair bij online beleggen