Goodbye Shell?

Het is voor veel particuliere beleggers even slikken als ze naar de koers van Shell kijken in deze maanden. Ondanks de oplopende olieprijzen lijkt de trots van de Nederlandse index een beetje geknakt. Een koers van rond de € 15 is nu eenmaal een forse tegenvaller voor iedereen die de afgelopen10 jaar in het voormalige ‘weduwen- en wezenfonds’ heeft belegd. Uiteraard was het een logische en bijna onvermijdbare keuze om het dividend te verlagen toen de crisis op de oliemarkt nog werd verergerd door een veel lagere omzet vanwege de coronacrisis. En hoewel Shell het vizier voor de lange termijn op hernieuwbare energie heeft gericht, wordt de waarde van het aandeel momenteel nog vrijwel volledig bepaald door de voorraden fossiele brandstof. Voor de Nederlandse aandeelhouders is er wellicht nog een nieuwe klap op komst, want blijft Koninklijke Olie wel in Nederland?
Geen concrete plannen voor Shell, maar…
Er is al vele jaren kritiek op Shell vanwege de onduidelijke aandelenstructuur. Hoewel de rechten die aan het houden van de aandelen zijn verbonden praktisch gelijk zijn, is RDS een van de weinige fondsen ter wereld waarvan er twee soorten aandelen zijn genoteerd aan de beurs. Kort gezegd zijn door de ‘dubbele nationaliteit’ van het oliefonds er nog steeds Nederlandse aandelen (A) en Britse aandelen (B) te koop. Hoewel dit in het verleden maar zelden tot problemen heeft geleid is het toch iets dat met name institutionele aandeelhouders irriteert. Tijdens een interview met Financieel Dagblad gaf CEO Ben van Beurden aan dat een van de oplossingen voor deze kwestie de verplaatsing van het hoofdkantoor zou zijn, Hij hoefde er niet bij te zeggen dat Londen in dat geval de nieuwe zetel zal gaan worden en er werd aan toegevoegd dat er nog geen concrete plannen zijn.
Raakt Nederland een tweede multinational kwijt?
Inmiddels is het zeker dat Unilever binnenkort de hoofdzetel uit Nederland zal overbrengen naar Groot-Brittannië. Het lijkt daarna nog een kwestie van tijd tot de notering aan de AEX zal verdwijnen. Als ook Shell die keuze maakt, betekent dit dat de AEX de twee grootste fondsen zal kwijtraken in een zeer kort tijdsbestek. Voor Shell is een mogelijk bijkomende reden het feit dat de dividendbelasting in ons land niet wordt afgeschaft. Unilever heeft aangegeven dat dit niet heeft meegespeeld bij het aankomende vertrek, maar wellicht is dat om de Nederlandse consumenten niet voor het hoofd te stoten. Als particulier kunt u in Shell en Unilever blijven beleggen via de betrouwbare online brokers op deze site.