Goldman Sachs als lommerd?


Misschien bent u nog op zoek naar een aardig jacht? Het jacht Natila is gebouwd door de bekende jachtenbouwer Oceanco uit Alblasserdam en dat betekent natuurlijk dat we het over een echt superjacht hebben; een speeltje voor de allerrijksten. Het schip is gebouwd voor de Amerikaanse olietycoon, Wiliam Kallop, een echte Texaan tot aan zijn slangenleren laarzen toe. Als u de trotse bezitter wordt, kunt u er 12 gasten op ontvangen en heeft u 23 bemanningsleden nodig. Het jacht is 66 meter lang. Maar hoe zit het nu met Goldman Sachs?

Alleen de allerrijksten

William Kallop heeft zijn oliebedrijf al een aantal jaren gelden verkocht en geniet sindsdien van het leven. Misschien wel iets te veel, want de Amerikaanse media stellen dat hij door een te ruime levensstijl niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen. En inmiddels zal u het verhaal ook een beetje duidelijk worden. Voor een lening die Kallop niet kon aflossen bij Goldman Sachs was het jacht Natila onderpand. Inmiddels heeft de bank het jacht gevorderd en zoekt er nu een koper voor. Het prijskaartje is $ 40 miljoen. Natuurlijk is deze kwestie behoorlijk pijnlijk voor de topbankier. Het gebeurt natuurlijk ook bij deze bank wel eens dat een crediteur niet aan zijn verplichtingen kan voldoen. Het is echter natuurlijk niet de bedoeling dat het grote publiek te weten komt dat Goldman Sachs voor de allerrijksten ook nog wel eens onderpanden accepteert die wat buiten het normale stramien vallen. Waarschijnlijk is uw auto toch niet echt gewenst als pand, wanneer u ook lening van GS wilt om eens lekker door te zakken.

De bank heeft echter al wel voor hetere vuren gestaan. Zo moest er enkele jaren gelden plotseling een grote collectie exclusieve wijnen van de hand worden gedaan. Op de veiling leverde dit toch wel bijzondere onderpand in totaal $ 8,4 miljoen op. Meer dan voldoende om de schuld die er op openstond te kunnen vereffenen.

Ook andere banken nemen wel eens bijzondere zekerheden voor hun geld. Morgan Stanley en Deutsche hebben een collectie schilderijen als onderpand voor een zeer forse lening. In de collectie zit zowel Picasso’s als Warhols.

Amerikaanse banken doen het goed

Ondanks dit bijzondere akkevietje doen Amerikaanse banken het momenteel erg goed. Misschien een optie om met hefboom op korte termijn een goed rendement te halen? Bij de betrouwbare online brokers kunt u echter geen roerende zaken als onderpand bieden.

CFD brokers
Online brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.
CFD brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.

Populair bij online beleggen