Fraudeurs in online beleggen: De Penny Stocks


Waar veel geld rond gaat is de misdaad nooit ver weg. Online beleggen is een gigantische markt, dus de criminaliteit is ook enorm. Onlinebeleggen.nl staat voor legitiem zaken doen. Daarom waarschuwen wij u voor oplichters en dubieuze praktijken. Vandaag staan we stil bij goedkope aandelen, ofwel de Penny Stocks.

Wat zijn Penny Stocks?

Penny stocks zijn aandelen die heel weinig (pennies) waard zijn. De reden dat de aandelen niet veel waard zijn is vaak óf omdat het de bedrijven financieel niet goed gaat, omdat het bedrijf nog niet lang bestaat en vooral bezig is met baanbrekend onderzoek of andere reden.

Ook in Nederland zijn er zo’n 15 aandelen die momenteel minder dan een Euro moeten kosten.

Zijn penny stocks altijd fraude?

Penny stocks zijn zeker niet altijd fraude, in tegendeel, de handel in penny stocks kan erg interessant zijn voor diverse groepen beleggers. Een eerste voordeel is dat de koers erg laag is. In absolute zin ben je dus niet te veel geld kwijt om een uitgebreide portefeuille in te richten met veel verschillende aandelen. Een ander voordeel is dat een penny stock absoluut gezien een kleine marge nodig heeft om procentueel gezien enorm te stijgen. Immers, als de koers van een penny stock van 1 euro naar 1 euro 25 gaat heb je maar mooi 25% rendement op je aandeel gehaald.

Een ander voordeel is dat de kosten zo laag zijn dat een verlies te overzien is. Zeker wanneer in ogenschouw wordt genomen dat de aandelen zelden alle waarde verliezen.

Hoe werkt de penny stock fraude dan? Pump en dump

De manier van frauderen met penny stocks noemt men ‘pump en dump’.  Dit werkt als volgt: ook voor handelaren in penny stocks zijn speciale internetmarktplaatsen en groepen te vinden. Degene die wil frauderen begint vaak met het in rustig tempo kopen van een flink aantal penny stocks van 1 bedrijf. Wanneer hij bijna uitgekocht is komt hij in zo’n internetgroep en post daar wat voorzichtig positieve berichten over de gestegen interesse. Andere beleggers  zullen inderdaad, wanneer zij de koersen naslaan een gestage stijging en koop zien (die is namelijk door de fraudeur gecreëerd). Andere beleggers zullen instappen. Hierdoor gaat de koers omhoog en de fraudeur besluit een handje te ‘helpen’ door wat positieve berichten en sites aan het aandeel te wijden. De koers gaat door het dak en wordt ‘gepumpt’. Op de top begint de fraudeur als het eerste in rap tempo met verkopen van zijn positie. Dumpen die penny stocks.

Wees dus gewaarschuwd als u handelt in penny stocks. Er zijn via gerenommeerde brokers betere alternatieven beschikbaar.

CFD brokers
Online brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.
CFD brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.

Populair bij online beleggen