Economische crisis Turkije lijkt onafwendbaar

Economen hadden verwacht dat Erdogan na zijn herverkiezing in juni 2018 veranderingen zou aanbrengen in zijn economisch beleid. Tenslotte zucht Turkije onder een torenhoge inflatie. Deze wordt mede veroorzaakt door de mega-investeringen van de overheid, zoals de uitbreiding van het vliegveld van Istanboel. Maar Erdogan lijkt niet van plan zijn beleid te veranderen. Hij zet in op hoge groeicijfers en riskeert daarmee een schuldencrisis. Politiek succes in Turkije is vaak nauw verbonden aan economische voorspoed. Als de aanhangers van Erdogan worden geconfronteerd met een lege portemonnee, zou ook hij daardoor het risico lopen behoorlijk te worden afgestraft. Mede daarom lijkt hij de zondebokken al klaar te hebben gezet.
Buitenlandse complotten en binnenlandse tegenwerking
De regeringsmedia doen er alles aan om de inflatie af te doen als een buitenlands complot tegen Turkije. Dat is niet onlogisch, omdat inflatie in de sociale media een onderwerp is dat veel wordt besproken. De campagne tegen de buitenlandse boemannen is overigens niet zonder succes. Volgens een peiling beschouwt meer dan de helft van de aanhangers van de AK-partij de hoge inflatie inderdaad als het gevolg van een buitenlandse operatie.
Maar Erdogan ziet ook binnenlandse zondebokken. Het beleid van de Centrale Bank van Turkije staat het vaak niet aan. Voor de verkiezing merkte hij al op dat hij erover dacht om de onafhankelijkheid van de Centrale Bank in te perken.
Natuurlijk zien economen in binnen- en buitenland het als een gevaar als de president zich als een echte dictator ook zou bemoeien met de koers van de Turkse lira. Juist door dergelijke uitspraken lijken institutionele en particuliere beleggers het vertrouwen in Turkije steeds meer te verliezen.
Turkse lira steeds verder onder druk
Door de toenemende inflatie en de enorme schuldenposten van het land wordt de Turkse munt nog steeds minder waard. Ook de hoge rente van boven de 15% kan de valuta niet aantrekkelijk maken voor de internationale handel. Dat maakt het erg moeilijk voor Turkse spaarders. Moeten zij hun lira’s maar zo snel mogelijk omwisselen naar dollars of euro’s, of toch nog even wachten. Dat er een economische crisis zal volgen, lijkt op dit moment alleen nog een kwestie van tijd. Dat Turkse economische instellingen die door de regering worden beheerst hun best doen om vertrouwen uit te stralen waar het de lira betreft lijkt onzin. Ook hier kan men zien dat de situatie momenteel niet meer in de greep is.
Denkt u van de komende crisis in Turkije te kunnen profiteren met een positie met hefboom? Op deze site vindt u gespecialiseerde online brokers die betrouwbaar zijn.