De euro en Griekenland


Het nieuws komt in de kranten al niet meer met grote koppen, dus moest u wel op de financiële pagina kijken om te lezen dat Griekenland binnenkort weer € 8,5 miljard tegemoet kan zien. Overigens is dat geld uitsluitend bedoeld om aan bestaande betalingsverplichtingen te kunnen voldoen en wordt ook hiermee de ene schuld weer vervangen door de andere. Is Griekenland inderdaad een bodemloze put geworden en wat zullen op termijn de gevolgen voor de euro zijn?

De afspraken van april 2017

Na een periode van anderhalf jaar onderhandelen werd in april een politiek akkoord bereikt over voortzetting van de steun aan Griekenland. Spil in deze onderhandelingen was ‘onze’ Jeroen Dijsselbloem, als voorzitter van de Eurogroep. Het IMF, dat steeds kritischer wordt over de situatie in Griekenland, werd ook weer aan boord gehaald, al maakte dit instituut wel duidelijk dat bepaalde losse eindjes aan elkaar moeten worden geknoopt. Basis van de het akkoord is wederom dat er flinke hervormingen moeten worden doorgevoerd in het geplaagde land. De arbeidsmarkt moet veel flexibeler, de pensioenen moeten omlaag, de pensioenleeftijd omhoog en ook de belastingen dienen omhoog te gaan (en geïnd te worden). Allemaal bekende punten die al eerder tot woedende reacties bij het Griekse volk hebben geleid en wellicht weer tot problemen zullen leiden voor de huidige regering, zodra men actief gaat werken aan de uitvoering van het akkoord. Maar vaak lijkt dat pas weer aan de orde te komen wanneer de nieuwe miljarden zijn overgemaakt. Ook de zomer van 2017 zou in Athene wel weer eens erg heet kunnen gaan worden.

Kwijtschelding als enige alternatief?

Het IMF heeft in het verleden al aangegeven dat voor haar de grens bijna is bereikt als het op steun aankomt voor Griekenland. Het IMF beschouwt de staatsschuld van Griekenland op termijn als onhoudbaar en ziet als enige oplossing een kwijtschelding van een groot deel van de schuld aan de overige eurolanden. Met name Duitsland en Nederland vinden dit punt onbespreekbaar en willen niet verdergaan dan verlaging van de rente en verlenging van de looptijden. De steun van het IMF is voor beide landen overigens ook cruciaal. Gelet op de recente ontwikkelingen in Griekenland is het echter zeer waarschijnlijk dat de door het IMF genoemde kwijtschelding onvermijdelijk zal worden. Na 10 jaar van steun is er immers nog nauwelijks vooruitgang geboekt op welk punt van de noodzakelijke hervormingen dan ook. Al haalt de steun aan Griekenland niet meer de voorpagina, de kwestie blijft een bedreiging voor de euro. De beleggers in forex kunnen hiermee beter terdege rekening houden. Kies ook altijd voor een gespecialiseerde en betrouwbare online broker.

CFD brokers
Online brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.
CFD brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.

Populair bij online beleggen