De dag van ‘Hurricane Sterling’

Valutahandelaren konden hun ogen niet geloven in de vroege ochtend van 7 oktober 2016. In een periode van slechts 2 minuten verloor het Britse pond (sterling) maar liefst 6% ten opzichte van de dollar. Een percentage dat in de valutahandel onvoorstelbaar leek. Al snel was een nieuw woord geboren om dit fenomeen aan te duiden: hurricane sterling’. Wat is er gebeurd in die twee minuten?
Flash crash op de valutamarkt
In 2010 werd de term flash crash geïntroduceerd. In een paar minuten verloor Wall Street bijna 1.000 punten en daarmee 9% aan beurswaarde. Vele miljarden leken in een enkele minuten te verdampen en niemand begreep waarom. Bij analyse bleek achteraf dat deze enorme daling was gebaseerd op een foute verkooporder van een van de stabielste fondsen op de Amerikaanse beurs. Een deel van de handel op de beurs wordt tegenwoordig niet meer gedaan door mensen van vlees en bloed, maar door programma’s die worden aangestuurd door algoritmes. Deze programma’s reageren automatisch en bliksemsnel op signalen in de markt. In 2010 was dit de daling van een stabiel geacht fonds in de VS. De computerprogramma’s reageerden daarop zoals ze waren ingesteld: met de verkoop van andere aandelen. Dit kan dan weer andere programma’s triggeren om ook te gaan verkopen. En voordat een menselijk ingrijpen mogelijk is, buitelen de programma’s over elkaar om hun voorgeprogrammeerde taken uit te voeren en kan binnen enkele minuten de beurs of een valuta harde klappen oplopen.
In verband met de korte periode waarin de daling plaatsvond en het enorme percentage is het volgens de experts wel duidelijk dat er deze vrijdag sprake is geweest van een flash crash, maar wat de daling precies heeft veroorzaakt; een fout gelezen signaal of een bewuste instelling om te testen hoe diep men het pond kon laten buigen, weet men nog niet. De Bank of England heeft dan ook direct een onderzoek aangevraagd bij de Bank of International Settlements. Het pond herstelde zich in de loop van de dag van het bloedbad en hield het verlies beperkt tot een nog steeds forse 2%. De schrik bij de valutahandelaren zit er echter nog steeds in. Brexit wordt nog steeds als een bedreiging gezien voor de Britse economie.
Veel beweging in het Britse pond
Handelt u ook regelmatig in forex? Dan is de combinatie Pond/Dollar een valutapaar om in de gaten te houden. Kies voor dergelijke trades altijd een gespecialiseerde en betrouwbare broker.