Brexit-deal, hoe nu verder?

De Europese beurzen en het Engelse Pond stegen fors toen duidelijk werd dat er toch op het laatste moment een deal gesloten zou worden. Maar hoe moet het nu verder? In het wereldnieuws was er aandacht voor de stropdas van Boris Johnson bij het aankondigen van de deal. Waren de kleine visjes bedoeld als plagerij ten opzichte van de EU, nu er zo lang was onderhandeld over de visserijrechten voor de Britse kust? In ieder geval vierde Johnson uitgebreid de overwinning in de onderhandelingen. Hij had ook weinig keuze omdat een deel van zijn Conservatieve partij liever een no-deal had gezien. Aan Europese zijde is het nog afwachten op reacties, de regeringsleiders zijn pas later ingelicht over de details.
Wat tot dusverre bekend is over de deal
Een aantal zaken zijn al naar buiten gekomen over de Brexit deal zoals details over de visserijrechten, waarbij Europese vissers, waar onder de Nederlanders, nog 5,5 jaar mogen vissen in Britse wateren, maar de vangst wel moeten beperken. De eerste gedachte die hierbij opkomt, is dat de controle op de regeling beslist niet eenvoudig zal worden. Europese vissers zullen zeer zeker de Britten niet als controleurs accepteren en zullen Europese controleurs wel genade vinden aan de overkant van het Kanaal?
Ook wat betreft het nakomen van de Europese regels op het gebied van de economie lijken de problemen nu al voor de hand te liggen. Om de handelsrelaties zo optimaal mogelijk te houden zal Groot-Britannië zich dienen te houden aan veel regelgeving van de EU. Dat is nu juist iets dat veel Britten verafschuwen. Conflicten op dit gebied moeten worden behandeld voor een nieuw tribunaal waarin experts van beide zijden plaats mogen nemen. Zowel het Verenigd Koninkrijk als de EU zullen zich aan de uitspraken houden, maar hoe werkt dit in de praktijk? Tenslotte is er nog het probleem Noord-Ierland. Hoewel er afspraken zijn gemaakt over een speciale status van dit onderdeel van Groot-Britannië, willen de Ierse RK politieke partijen daar een referendum over aansluiting bij Ierland. Voor de protestanten in Noord-Ierland en de Engelsen is dat onbespreekbaar.
Wat betekent de Brexit-deal voor particuliere beleggers?
Voor particuliere beleggers heeft de deal in ieder geval voor rust gezorgd en is de onzekerheid afgenomen en dat is meestal positief voor de beurzen. Het lijkt er echter op dat de komende jaren het spannend blijft hoe de verhouding tussen de EU en de Britten zich zal ontwikkelen. Via de betrouwbare online brokers op deze site kunt u daarop anticiperen.