Beursgang Coolblue in stroomversnelling


Waar er in eerste instantie over werd gespeculeerd dat webshop Coolblue nog in 2021 naar de beurs in Amsterdam zou gaan, lijkt dat nu al in de maand oktober te gaan gebeuren. De komende weken gaat het management in overleg met potentiële beleggers in het bedrijf. Daarbij moet worden bepaald wat de introductieprijs van het aandeel gaat worden.

Analisten gaan uit van een totale waarde voor het bedrijf van tussen de € 3 en €4 miljard, maar een uitschieter naar € 6 miljard is ook mogelijk. Er zullen nieuwe aandelen worden uitgegeven, maar ook bestaande worden verkocht. Ongeveer 20% tot 30% zal in eerste instantie worden geplaatst.

Wat gaat er met het geld van de beursgang gebeuren?

De opbrengst van een beursgang zal voor meerdere doelen worden aangewend. Coolblue is in 2020 begonnen het concept in Duitsland in de markt te zetten. Dat land is uiteraard veel groter dan de thuismarkt en een serieus deel van de markt veroveren bij de oosterburen zal beslist geen sinecure zijn. Maar ook in de bestaande markten in Nederland een België moet extra worden geïnvesteerd.

Daarbij wordt in de eerste plaats gedacht aan het verder automatiseren van magazijnen. Maar daarnaast is er ook de overweging om meer depots en wellicht ook winkels te openen in beide landen. Het is sinds korte tijd ook een van de speerpunten van Coolblue, mede om meer zichtbaar te worden voor de consument.

CEO Pieter de Zwart heeft er zin in

De enige overgeblevene van het trio oprichters is Pieter de Zwart. Hij is ook na de beursgang niet van plan te vertrekken bij Coolblue. Het begon in 1999, de tijd dat webwinkels als paddenstoelen uit de grond schoten. Een van de concepten was om de verkoop van consumentenelektronica volledig los te koppelen van zaken als vervoer, financiering en service. Daardoor zou een efficiëntere afhandeling kunnen plaatsvinden.

Pieter de Zwart en zijn collega’s zagen het volkomen anders. Ze hadden het idee dat de consument juist op zoek was naar een leverancier van deze producten die veel meer service bood dan bestaande (web)winkels. Het concept sloeg aan en de Coolblue vrachtauto’s zijn inmiddels een zeer bekend beeld in Nederland en België. Mocht Duitsland een succes worden, ligt verdere geografische uitbreiding voor de hand. Beleggen in Coolblue is binnenkort ook mogelijk via de betrouwbare online brokers op deze site evenals in andere Hollandse succesnummers.

CFD brokers
Online brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.
CFD brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.

Populair bij online beleggen