Werkt reflatie ook bij inflatie?

De afgelopen jaren is er veel veranderd in de wetenschap die men economie noemt. Waar tot dusverre altijd werd aangenomen dat een zeer ruim monetair beleid aanleiding zou moeten geven tot een lagere koers van de nationale munt, bleek dit na de kredietcrisis nog wel mee te vallen. Reflatie werd de term waarmee wordt aangeduid dat de geldhoeveelheid wordt vergroot of de belastingen worden verlaagd. Beide zorgen ervoor dat de staatsschuld toeneemt.
Reflatie werd in de VS ingezet om te voorkomen dat de kredietcrisis de economie verder zou aantasten. Er werd zelfs gevreesd voor deflatie. Dat is een scenario dat iedere expert als negatief ziet omdat door toekomstige lagere prijzen de economie zeker zal vastlopen door minder consumentenbestedingen. Maar wat moet er gebeuren als reflatie leidt tot inflatie? Stijgende prijzen zullen de consumenten ook onder druk zetten en daarmee de economie.
De FED grijpt (heel voorzichtig) in
Zowel in de VS als Europa is er momenteel sprake van meer inflatie dan gewenst en verwacht. Dat heeft uiteraard ook te maken met de bijzondere omstandigheden waarin de wereld in 2020 is terechtgekomen. Er is schaarste ontstaan en nog steeds betekent een grotere vraag dan aanbod dat de prijzen omhoog gaan. Het is geen echt probleem mits de inflatie onder de 2 procent blijft. Dat is momenteel niet het geval.
Hoewel de FED denkt dat het herstel van de economie snel zal gaan in het tweede halfjaar van 2021, werd er toch een renteverhoging gesuggereerd. Niet voor de korte termijn, maar in 2023 en in stapjes van 0,25%. Overigens is het besluit van de FED ten dele ook slechts een formele aankondiging. De markt bepaalt en de tienjaarsrente is inmiddels opgelopen naar 1,5%. Dat is minder dan in april van dit jaar, maar een relatief hoog niveau voor de afgelopen jaren.
Beurzen tonen rente-angst
Ondanks het feit dat de verhoging pas in 2023 staat gepland, was er toch wereldwijd een daling van de beurzen te zien na de aankondiging van de FED. Een hogere rente in nu eenmaal nadelig voor aandelen omdat beleggers dan weer een andere optie hebben om rendement te maken. Toch denken de meeste analisten dat aandelen overwogen moeten worden in een portefeuille. Er worden betere bedrijfsresultaten verwacht in de tweede helft van 2021. Wat verwacht u van de inflatie en het toekomstig verloop van de beursindices? Bij de betrouwbare online brokers op deze site kunt u zich overal op voorbereiden.