AFM waarschuwt beleggers tegen oplichters


Onlangs gaf de AFM weer een waarschuwing. Nog steeds zijn er in Nederland verkopers die beleggers bellen volgens het ‘boilerroom’ principe. In dat gesprek worden eenmalige kansen geboden op grote koerswinsten op een vaak onbekend fonds. Volgens de AFM werken deze oplichters met bellijsten waarop de namen staan van mensen die interesse hebben in beleggen. De toezichthouder heeft geen idee hoe deze lijsten zijn aangelegd. Maar als uw naam erop staat, kunt ook u een telefoontje verwachten. Vaak zijn de bellers zo vasthoudend en professioneel dat ook een nuchtere belegger niet altijd de verleiding kan weerstaan om een kansje te wagen.

Wat te doen als je wordt gebeld door een boilerroom?

De AFM heeft ook een lijstje met praktische tips op haar website opgenomen omtrent de wijze waarop u het beste kunt reageren als u ook wordt benaderd en het niet vertrouwt.

  • Ga nooit in op een aandelenverkoop per telefoon of e-mail. Ga ook niet in gesprek hierover.
  • Controleer altijd via de AFM of de aanbieder onder toezicht staat van een (buitenlandse) toezichthouder. Ook zijn er waarschuwingslijsten met dubieuze handelaren of kantoren. Ga nooit ergens op in voordat u heeft gecontroleerd dat de aanbieder betrouwbaar is.
  • Ga op internet zoeken of er iets bekend is over het aandeel waarover wordt gesproken. Vaak geeft dit al genoeg indicatie en zijn eerdere dubieuze handelingen bekend.
  • Betaal nooit een fee of andere kosten aan een instelling die u niet kent.
  • Als het aanbod te mooi lijkt om waar te zijn, is het redelijk te veronderstellen dat dit ook het geval zal zijn.
  • Wees extra alert als u wordt verzocht geld over te maken naar een buitenlandse bankrekening of via het zogenaamde Money transfersysteem.
  • Ingewikkelde beleggingsconstructie met gegarandeerde hoge rendementen en lage risico’s zijn bijzonder zeldzaam. Als u de belegging niet begrijpt, kunt u deze beter mijden.

Kies altijd voor een betrouwbare broker

Indien de AFM uw naam tegenkomt op een bellijst van een dubieuze aanbieder zult u hier over worden ingelicht. Maar het is erg moeilijk om boilerrooms aan te pakken die via het buitenland werken. Namen worden vaak gewijzigd als een aanbieder op een waarschuwingslijst is opgenomen. Indien er contact met u wordt opgenomen, is het ook altijd aan te bevelen om de AFM hiervan in kennis te stellen om te voorkomen dat deze oplichters slachtoffers maken onder mede-beleggers. Ga zelf voor een betrouwbare online broker waar u zelf de beleggingen kunt bepalen. Voor meer informatie over risico’s gaat u naar onze risicowaarschuwing pagina.

CFD brokers
Online brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.
CFD brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.

Populair bij online beleggen