Adyen grijpt naast eerste plaats in Europa


In juni van 2018 ging fintech-specialist Adyen naar de beurs. Hierbij was het een teleurstelling voor de particuliere belegger dat deze buitenspel werd gezet. Alleen grote institutionele partijen, zoals pensioenfondsen, konden inschrijven en deden dat ook bijzonder gretig. Op de introductiedag bleek waarom. De emissiekoers van € 240 werd al op de eerste dag ver overtroffen. Daarbij bleef het niet, want het aandeel begon aan een enorme opmars. Na een paar maanden werd een (voorlopig) hoogste koers aangetikt van € 759. Hiermee werd een koersresultaat getoond van meer dan 200% en werd eens te meer duidelijk dat de insiders verwachten dat er voor Adyen een zeer grote toekomst is weggelegd. Maar nadat deze koers werd bereikt, begon de stemming op de beurs om te slaan door de onzekere politieke en economische ontwikkelingen. Ook de koers van Adyen bleek hiervoor zeer gevoelig. Economische afkoeling in de wereld zal immers ook fintech-bedrijven niet ongemoeid laten. De eindkoers werd in het jaar 2018 met € 475 in de boeken gezet. Hiermee sloot Adyen het jaar af met een koersstijging van 98%.

Online beleggen bij Markets.com

Het succesmodel van Adyen

Waarom groeit Adyen nu eigenlijk zo snel en waarop is die groei gebaseerd? Eigenlijk is het net zo simpel als briljant. Kijk maar eens op uw bankoverzichten hoe vaak u de naam Adyen daar inmiddels ziet verschijnen. Adyen regelt de betalingen voor grote internationale bedrijven en daarbij maakt het voor het bedrijf niet uit of de consument betaalt met een creditcard of enige ander betaalmiddel. De verkoper heeft maar met één stabiele partij te maken en hoeft zich niet druk te maken over lokale betalingsmogelijkheden, zoals iDeal in Nederland. Natuurlijk zijn er ook andere spelers in de wereld die hetzelfde product aanbieden waarmee Adyen nu zo’n succes heeft. Maar inmiddels heeft Adyen een grote voorsprong opgebouwd en staat bekend als een betrouwbare leverancier. Dat betekent dat steeds meer grote spelers kiezen voor die zekerheid.

En de nummer 1 in Europa?

Het Britse bedrijf Ocado staat al een aantal jaren aan de beurs genoteerd. Deze online supermarktketen was tot 2018 redelijk onbekend. Maar in dat jaar deed het een aantal opvallende deals met grote partijen waaronder het Amerikaanse Kroger. De angst voor Amazone als grote online supermarkt van de toekomst lijkt hieraan ten grondslag te liggen, Ocado steeg in 2018 met 99% en dat was precies genoeg om Adyen van de eerste plaats te verdringen.

Wilt u ook een winnaar kiezen? Ga dan voor een van de betrouwbare online brokers op deze site.

CFD brokers
Online brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.
CFD brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.

Populair bij online beleggen