Aanval op PostNL

Na een eerdere poging van de Belgische Post om PostNL over te nemen, is er nu een nieuwe aanval op het voormalige staatsbedrijf geopend door Sandd. Dit bedrijf heeft niet zozeer interesse in een overname van PostNL als bedrijf, maar wil de bezorging van particuliere post gaan in ons land voor zijn rekening nemen. En eigenlijk heeft de Nederlandse overheid weinig mogelijkheden om dat op termijn te voorkomen.
Een foutieve keuze?
Ergens leek het wel een goed idee om staatsbedrijven naar de beurs te brengen. Dat zou immers de staatskas flink spekken en ook de burger voordeel brengen door concurrentie te realiseren bij bedrijven die ingeslapen leken door de beschermende paraplu van de overheid. Maar er zijn natuurlijk ook andere belangen en dat bleek al bij de consolidatie van de energiebedrijven. Alle Nederlandse bedrijven werden al gauw opgeslokt door grote concurrenten elders. Maar toen deze consolidatieslag zich ook leek door leek te zetten naar grotere landen, zoals Frankrijk en Italië, zette de overheid daar de voet dwars. Een beursgang was geen probleem, maar bedrijven die zo verbonden waren met een primaire dienst als het leveren van energie en water aan de burgers, moesten wel controleerbaar blijven door de nationale overheid en niet in buitenlandse handen raken.
Voor postbezorging lijkt de situatie iets anders te liggen. Immers is er de wet op de Universele Postdienstverlening (UPD). Deze regelt de postbezorging aan particulieren. De minister van Economische Zaken kan via deze wet de postzegelprijs, het aantal bezorgdagen en het aantal postbussen regelen. Sandd, de tweede postbezorger van het land, wil de UPD gaan uitvoeren en heeft die ambitie ook al meerdere jaren. Volgens een bedrijfsplan van Sandd zou daarmee de postzegelprijs omlaag kunnen van € 0,78 naar € 0,55. De minister heeft nog geen tijd gevonden om op het voorstel van Sandd te reageren. De bonden zijn echter al furieus, omdat het wel duidelijk is dat de lagere postzegelprijs dan betaald moet gaan worden uit de salariskosten van postbezorgers. En dat is iets waar de (nieuwe) minister geen invloed op kan uitoefenen. Dit dossier zal ongetwijfeld de nieuwe minister van EZ veel hoofdpijn gaan opleveren.
PostNL
Wat betekenen de plannen van Sandd voor het beursbedrijf PostNL? Zullen de beleggers blij zijn dat de verplichte UPD, die nauwelijks kostendekkend is, verdwijnt of heeft het bedrijf dan helemaal geen toekomst meer? Met een derivaat kunt u proberen rendement te maken op de ontwikkeling van de koers van PostNL als u de juiste keuze maakt. Kies in ieder geval voor een betrouwbare online broker.