Beleggen voor beginners


Leer alles over online beleggen

Voor beginners kan beleggen best een ingewikkeld bezigheid lijken. Zo heeft u als belegger keuze uit een zeer gevarieerd en uitgebreid aanbod aan verschillende mogelijkheden waarin u kunt beleggen. Wanneer u besluit te beginnen met beleggen is het handig om u af te vragen waarom u wilt gaan beleggen. Met welk doel wilt u beleggen en welke risico’s wil ik hierbij lopen? Speciaal voor de beginnende belegger hebben wij van Onlinebeleggen.nl een heldere en handige uitleg over online beleggen samengesteld. In dit artikel worden u op een begrijpelijke manier de belangrijkste zaken in het online beleggen uitgelegd.

Beleggen: wat is het precies?

Als u eigen vermogen heeft, kunt u ervoor kiezen om het geld veilig op een spaarrekening te zetten. Met een beetje geluk biedt de bank een acceptabel rentepercentage waardoor uw vermogen elk jaar langzaam groeit. Sparen is een veilige manier om met geld om te gaan, maar echt spannend is het niet. En behalve de jaarlijkse rente zal uw vermogen ook maar weinig groeien. Niet vreemd dus dat er steeds meer mensen zijn die besluiten te beleggen. Bij beleggen investeert u geld in een onderneming. Dit doet u door aandelen te kopen. Als aandeelhouder bezit u in feite een gedeelte van het bedrijf. Wordt er winst gemaakt dan profiteren de aandeelhouders daarvan. De waarde van uw aandelen zal namelijk stijgen. Hoe meer aandelen u in bezit heeft, hoe groter de winst. Natuurlijk zijn er niet alleen succesverhalen. Een bedrijf kan namelijk ook slechter draaien dan verwacht. De waarde van de aandelen daalt waardoor u automatisch geld verliest. Naast het beleggen in aandelen zijn er nog meer producten waar u in kunt investeren. Denk bijvoorbeeld aan grondstoffen, opties of valuta. U heeft dus keuze genoeg.

Waarom moet u gaan beleggen?

We zeiden het al: beleggen levert meer geld op dan een simpele spaarrekening. Maar er zijn meer redenen waarom mensen graag beleggen. Een veel gehoorde reden is de inflatie. Als gevolg van de inflatie worden de producten om ons heen alleen maar duurder. U betaalt steeds meer voor uw dagelijkse boodschappen of voor een paar nieuwe schoenen. Uw vermogen blijft daarentegen gelijk, waardoor de relatieve waarde daalt. Voor hetzelfde bedrag kunt u immers minder producten kopen. Door slim te beleggen kan uw vermogen alsnog toenemen. Beleggen is ook populair vanwege de spanning die het met zich meebrengt. Het is natuurlijk erg interessant om de beurskoersen in de gaten te houden en om te kijken hoe goed uw aandelen het doen. Daarnaast is er de spanning van het kopen en verkopen. Wat is een goed moment om uw aandelen te verkopen? En in welk bedrijf heeft u zoveel vertrouwen dat u er wel wat geld in wilt investeren? Bij een juiste investering neemt uw vermogen namelijk zichtbaar toe. Uiteraard loopt u bij beleggen ook risico met uw vermogen. Wees u daarom alvorens u begint met beleggen altijd bewust van de risico’s die u neemt met uw beleggingen.

Online beleggen

Beleggen was lange tijd voorbehouden aan zakenmannen en rijke investeerders. Met de komst van online beleggen is het echter een stuk toegankelijker geworden. Want iedereen met eigen vermogen kan tegenwoordig aandelen kopen. Online beleggen heeft meer voordelen ten opzichte van het traditionele beleggen. Zo kunt u zonder tussenkomst van de bank geld gaan investeren. Bij traditioneel beleggen bent u verplicht om u te laten vertegenwoordigen door een bank of een andere tussenpersoon. Bij online beleggen is dit niet nodig. Daarnaast is het via de bank alleen mogelijk om in te spelen op een koersstijging. Deze eis vervalt bij online beleggen. Maar het grootste voordeel is misschien wel dat u gewoon vanuit uw eigen huis kunt gaan handelen. Dit maakt online beleggen behoorlijk laagdrempelig.

Geschikte beleggingsproducten

Wie voor de eerste keer gaat beleggen, merkt direct hoeveel keuze er is voor beleggingen. De meeste beleggers investeren hun geld echter in grondstoffen, aandelen of valuta. Beginnende beleggers doen er verstandig aan om te starten met één (maximaal twee) beleggingsproducten. Op deze manier krijgt u het beleggen rustig onder de knie zonder dat u meteen een groot risico met uw inleg loopt. Aandelen van bedrijven zijn een ideaal beleggingsproduct om mee te beginnen. Er is namelijk veel informatie beschikbaar over de verschillende bedrijven waardoor u een goede inschatting kunt maken. Loopt alles goed met uw aandelen? Dan kunt u uw investeringen eventueel uitbreiden. Al zijn er ook genoeg beleggers die het liever bij één product houden. Dit geeft u als belegger de kans om een echte specialist te worden.

Beleggen bij een online broker

Voor beleggingen heeft u een speciale beleggingsrekening nodig. Van oudsher werd deze rekening bij een bank geopend, maar tegenwoordig kunt u ook gewoon terecht bij online brokers. Een aantal bekende online brokers op de Nederlandse markt zijn IQ Option, IronFX en Avatrade. Maar ook Markets.com is een bekende en betrouwbare broker in het aanbieden van online beleggingen. Deze online brokers zijn over het algemeen een stuk goedkoper dan de bank. Vaak krijgt u bij deze brokers zelfs als nieuwe belegger een mooie welkomstbonus. Dit bedrag kan oplopen tot wel 200 euro extra geld om te beleggen. Via onze website kunt u in een handig overzicht van online brokers de verschillende online brokers met elkaar vergelijken voor u een definitieve keuze maakt. Zo kiest u altijd voor een geschikte broker die het beste bij u past.

De hefboomconstructie voor een kleine inleg

Bij beleggen via de bank gaat het vaak om hoge bedragen. Er wordt eigenlijk verwacht dat u minimaal 1000 euro inlegt, en het liefst nog meer. Dit is bij online beleggen niet nodig. Via online brokers kunt u namelijk beleggen met de zogenaamde hefboomconstructie. Bij deze constructie wordt uw inleg vermenigvuldigd met de hefboomfactor. Hierdoor krijgt uw oorspronkelijk inleg vanzelf een hogere waarde. De hoogte van deze hefboomfactor verschilt per product. Als u gaat beleggen in olie dan komt de hefboomfactor al snel uit op 1:152. Maar bij de meeste investeringen moet u rekenen op een hefboomfactor van 1:20. Dit betekent dat uw inleg van 100 euro een totale waarde van (100 x 20) 2000 euro krijgt:

De keuze voor online beleggen via de hefboomconstructie biedt beleggers een ideale manier om met kleine geldbedragen als inleg, relatief grote winsten te boeken t.o.v. het traditioneel beleggen. Bij het beleggen via een hefboomconstructie wordt door de online brokers altijd duidelijk aangegeven wat de hefboomfactor per product is. Dit geeft u duidelijkheid en helpt bij het maken van een geschikte keuze.

Beleg verstandig, spreid uw risico

Beleggen is interessant en spannend, maar het brengt ook de nodige risico’s met zich mee. De waarde van de aandelen of valuta kan van het één op het andere moment gaan kelderen. Voor u het weet, draait u verlies. Het is dus verstandig om de risico’s te gaan spreiden. Risicovolle producten leveren een hoger rendement op dan aandelen of grondstoffen die iets meer zekerheid bieden. Als u veel winst wilt maken, moet u dus lef tonen. Toch vullen goede beleggers deze risicovolle producten aan met beleggingsproduct waar minder risico’s aan kleven. Denk bijvoorbeeld aan obligaties. Hiermee loopt u aanzienlijk minder risico dan met opties.

Online beleggen met een gratis oefenaccount

Bij veel online brokers kunt u een gratis oefenaccount openen. Dit geeft beginnende beleggers de mogelijkheid om eerst te oefenen voor ze daadwerkelijk geld gaan investeren. In deze demo versie belegt u met fictief geld (nep-geld). Bij IQ Option heeft u een oefenbedrag ter waarde van 100.000 euro tot uw beschikking. Hiermee kunt u vervolgens op actuele echte koersen beleggen. Uw fictieve investering levert uiteraard geen echte winst of verlies op. De demo versie is dan ook puur bedoelt om te oefenen. Als u het beleggen eenmaal in de vingers heeft, is het dus wel zaak om snel over te stappen naar een gewoon account. Want uiteindelijk draait het bij beleggen toch om maken van winst en daarmee toenemen van uw vermogen.

Beleggingssoftware of toch de webtrader?

Online brokers werken met speciale beleggingssoftware zodat u op professionele wijze kunt gaan handelen in aandelen, grondstoffen of valuta. Download u liever geen aparte software op de computer? In dat geval is het ook mogelijk om via de webtrader (internet browser) te beleggen. Vanuit uw vertrouwde browser belegt u dan geld bij de online broker van uw keuze. Daarnaast zijn er zelfs Apps beschikbaar voor alle bekende devices van Apple (Iphone & Ipad) en Android besturingsystemen. Op deze manier kunt u altijd en overal online beleggen en de huidige koersen in de gaten houden.

Leer echt beleggen door te oefenen

Oefening baart kunst! Dit spreekwoord is vooral van toepassing bij beleggen voor beginners!  Veel online brokers geven u de optie tot het gratis oefenen als beginnend belegger op een oefen-account. U kunt dan ook kiezen voor de optie “Demo versie”. In deze gratis versie ontvangt u een fictief geldbedrag (nep-geld), waarmee u op echte koersen kunt beleggen. Hierdoor krijgt u daadwerkelijk goed inzicht in het ‘wel en wee’ van beleggen. En dit zonder enige financiële consequenties. Online brokers bieden hiermee de ideale manier voor beginnende beleggers om een goed beeld te krijgen van online beleggen. Want zoals gezegd: U loopt geen risico! Om gebruik te maken van de demo hoeft u slechts alleen een account te registreren waarbij enkel uw e-mailadres wordt gevraagd.

Registreer een gratis account in drie eenvoudige stappen:

Krijgt u al zin om uw eerste stappen op de beleggingsmarkt te zetten? Maak dan uw eigen account aan. Nieuwe beleggers kunnen zich eenvoudig registreren bij de online broker:

Stap 1: Registreer een account.
Stap 2: Download de beleggingssoftware (of gebruik de webtrader)
Stap 3: U kiest voor “Demo versie” of “Echt geld” account.

Bij het kiezen van “Demo versie” krijgt u een fictief geldbedrag van 100.000 euro (bij IQ Option) toegewezen. Met dit fictieve geldbedrag kunt u vervolgens op echte koersen beleggen. Bent u vervolgens overtuigd van uw beleggingsvaardigheden en wilt u bij de betreffende online broker vervolgens met echt geld beleggen? Dan stapt u eenvoudig over naar een “Echt geld” account. Kiest u ervoor om online broker Markets.com te gebruiken voor online beleggen? Bij deze broker ontvangt u zelfs nog eens een aantrekkelijke welkomstbonus tot wel 25,- euro! Een leuk financieel voordeel als beginnende belegger. Wij wensen u op voorhand alvast veel succes met uw eerste beleggingen!

CFD brokers
Online brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.
CFD brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.

Populair bij online beleggen

toggle off
Gokreclame uitschakelen.