Komt Duitsland economisch in zwaar weer?


Veel Nederlandse particuliere beleggers blijven vaak dicht bij huis als het gaat om beleggingen in Europa. Duitsland is hierbij dan het meest populaire land. Dat heeft natuurlijk te maken met de bekendheid van een groot aantal Duitse multinationals in Nederland. Ook de taal en de stabiele politiek bij onze oosterburen is vaak een reden om voor de Dax te kiezen. De Duitse index wordt vooral gedomineerd door de grote Duitse autoconcerns. Zowel BWM en Daimler als Volkswagen zijn opgenomen in de Dax. Andere bekende namen zijn onder meer Adidas, Bayer, Lufthansa en Siemens. De Dax wordt daardoor vaak minder beïnvloed door koersschommeling in de VS in vergelijking met de AEX.

De Duitse centrale bank maakt zich zorgen

Het kabinet van Angela Merkel is gewaarschuwd door topman Jens Weidmann van de Bundesbank. Het Handelsblatt, een bekende Duitse krant, heeft een bericht opgenomen over een speciale bijeenkomst op 6 juli jongstleden waarbij de bankier was uitgenodigd door het kabinet. Waarschijnlijk was een van de redenen de bijstelling van de groeiverwachtingen voor 2018. Waar die in eerste instantie op 2,5% waren geschat, is dat percentage door de centrale bank in juni naar beneden bijgesteld op 2%. Als reden voor de bijstelling werd vooral gesproken over politieke onzekerheid. De robuuste Duitse economie zou hierdoor minder positieve vooruitzichten hebben.

Weidmann heeft de deelnemers van de vergadering dan ook voorgehouden om het land voor te bereiden op zwaardere tijden en de overheidsuitgaven daarop aan te passen. Pikant is daarbij dat de topbankier heeft gezegd dat Duitsland in moeilijke tijden niet op enige steun hoeft te rekenen van de Europese centrale bank.

In het algemeen stellen Duitsland en Frankrijk zich zeer positief op als het gaat om de monetaire situatie in de EU. De opmerkingen van Weidmann zouden dus kunnen duiden op een trendbreuk. Misschien waren de woorden ook niet bedoeld voor publicatie.

Gaat u voor Duitsland op beleggingsgebied?

Nu de verhouding tussen de VS en de EU duidelijk bekoeld lijkt te zijn door toedoen van president Trump, zal Duitsland weer de motor moeten zijn in Europa. De woorden van de Bundesbank duiden echter op onzekerheid en wellicht wordt daarmee ook al met een schuin oog gekeken naar de situatie in Italië. Een tweede belangrijk land dat de EU onder druk zou zetten, zou de onrust sterk vergroten. Een softe Brexit, zoals May die in gedachten lijkt te hebben, is echter weer positief voor het hele EU-gebied. Het is dus aan u als belegger om te kiezen welke kant het op zal gaan met Duitsland. Als u positie wilt innemen kan dat natuurlijk via de betrouwbare online brokers op deze site.

CFD brokers
Online brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.
CFD brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.

Populair bij online beleggen