Zal gas in de toekomst in roebels worden afgerekend?

President Poetin heeft gezegd dat ‘onvriendelijke’ landen binnenkort (eind maart) het gas dat ze kopen van Rusland uitsluitend in roebels kunnen afrekenen. Dat is een bijzondere eis, omdat momenteel ongeveer 60% van de handel in aardgas in dollars wordt betaald en een kleine 40% in euro’s.
Kan er zomaar overgestapt worden op roebels?
De Oekraïense regering heeft opgeroepen om niet te voldoen aan deze vernederende eis van Rusland. De grootste afnemers in Europa (Duitsland en Italië) hebben al aangegeven dat ze geen aanleiding zien om in andere valuta te betalen dan euro’s. Uitsluitend Bulgarije heeft gezegd ook bereid te zijn in roebels af te rekenen. Wellicht beschikt het land over een grote hoeveelheid roebels. De experts merken op dat de meeste gascontracten in Europa zijn gesloten voor meerdere jaren en dat voor een aanpassing van de manier om de leveranties te betalen, het openbreken van contracten nodig zal zijn. Dat is vaak niet eenzijdig mogelijk zonder sancties. In Nederland neemt Eneco ongeveer 15% van het gebruikte gas af van een dochter van Gazprom. Het managent van Eneco zei niet te verwachten dat de betaling anders zal gaan dan in euro’s.
Politieke en economische druk
Het zal duidelijk zijn dat de eis van Poetin niet zomaar uit de lucht is komen vallen. De sancties die Rusland zijn opgelegd na de invasie in Oekraïne leiden tot economische problemen in het land. De roebel is flink in waarde gedaald en de inflatie is fors met ongeveer 14,5% momenteel. Ondanks het feit dat de media volledig worden beheerst door de overheid, is het voor Poetin noodzakelijk dat de koopkracht van de gemiddelde burger in het land niet te veel omlaag gaat. Technologie uit het westen is binnenkort niet meer in de Russische winkels te koop. Ook voor de alternatieven uit China en India moet worden betaald in harde cash. Om de minder gewilde roebel weer aantrekkelijk te maken, is deze actie van Poetin goed verklaarbaar. Als westerse landen roebels moeten kopen om hun energie te betalen, zal deze meer gevraagd worden en derhalve in waarde toenemen.
Hoe gaat het met olie en aardgas?
Na president Ergodan in Turkije lijkt nu ook Poetin de economische wetten naar zijn hand te willen zetten. Experimenten zijn echter niet altijd succesvol. Verwacht u als particuliere belegger dat olie en aardgas op het huidige prijsniveau blijven of zelfs nog meer zullen stijgen? Via de betrouwbare, online brokers op deze site is het ook mogelijk om in grondstoffen te beleggen.