Wat zal de beurs bepalen in 2018?


Het jaar 2017 werd op beleggingsgebied gekenmerkt door stijgingen en een groeiende economie. Wie de juiste keuze maakte en long ging, kon het jaar 2017 afsluiten met een forse winst. Ook het spreiden van de portfolio toonde weer eens waarde in het jaar 2017, want er waren eveneens beleggingsvormen die in 2017 duidelijk achterbleven of slechts daalden. Gelet op de extreem lage spaarrente was het echter in 2017 niet echt moeilijk om een beter rendement te realiseren met beleggen dan met sparen mogelijk is geweest. Maar hoe zal dit in 2018 gaan lopen?

Inflatie bijna onvermijdbaar?

Ondanks de economie die in het westen erg snel groeit (ook Nederland doet het erg goed op dat gebied) is de inflatie erg laag gebleven. Er waren zelfs perioden dat deflatie de kop leek op te steken en een Japan-scenario scheen te dreigen. Een deel van het gebrek aan inflatie werd zonder twijfel veroorzaakt door de monetaire politiek van China. Het aantal producten in de winkels met het opschrift ‘Made in China’ wordt immers steeds groter en heeft tot dusverre prijsopdrijving voorkomen. Maar nu de economieën in het westen ook op volle toeren draaien, is het vrijwel onvermijdelijk dat dit zal leiden tot hogere salarissen en dus ook prijsstijgingen. Hogere prijzen leiden tot inflatie en in het verleden heeft dit ook altijd geleid tot een hogere rentevergoeding op obligaties en spaarrekeningen. Een renteverhoging is derhalve rationeel gezien een logische gang van zaken in 2018. Nog steeds zal de ECB volgend jaar echter zoveel nieuwe euro’s in de markt pompen dat het maar de vraag is of de markt in staat zal zijn om een hogere rente te bedingen bij partijen die op zoek zijn naar financiering. 

Weer een slecht jaar voor spaarders?

Veel experts verwachten in 2018 wel een hogere inflatie, maar geen hogere rente. Hierdoor lijkt er weer een slecht jaar te dreigen voor spaarders. Wat beleggen betreft is het vertrouwen in de economie momenteel ongekend hoog. Het is zeker te verwachten dat dit vertrouwen ook in de bedrijfscijfers en de verwachtingen voor de komende periode naar voren zal komen. Het lijkt om die reden dat ook het jaar 2018 een positieve ontwikkeling kan laten zien voor beleggers. Hierbij dient altijd beseft te worden dat het jaar 2017 veel beter heeft gepresteerd dan vooraf werd ingeschat. De risico’s in 2018 lijken dan ook iets groter te zijn dan in het voorgaande beursjaar. Kies in ieder geval weer voor betrouwbare online brokers zoals u die kunt vinden op deze website.

CFD brokers
Online brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.
CFD brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.

Populair bij online beleggen