Worden assets van energiebedrijven waardeloos?

Volgens onderzoekers wordt het steeds moeilijker om de verdere opwarming van de aarde te beperken tot 1,5°C. Als er niet rigoureus wordt ingegrepen zak die stijging deze eeuw oplopen tot 3% met als gevolg uitsterving van vele planten en dieren en grote risico’s voor de mensheid. Om de doelstelling van Parijs te realiseren moet in ieder geval de uitstoot van CO2 de komende jaren met ongeveer 8% dalen, jaarlijks voor alle duidelijkheid. Om deze enorme opgave te kunnen realiseren moet er op zeer korte termijn worden omgeschakeld naar hernieuwbare bronnen van energie en zal het gebruik van fossiele brandstoffen steeds meer ontmoedigd moeten worden of zelfs verboden. Dat zou tot gevolg kunnen hebben dat energiebedrijven assets hebben die op termijn niet meer te verzilveren zijn. Denk hierbij aan elektriciteitscentrales die op fossiele brandstoffen draaien. Op nog langere termijn zouden ook bestaande voorraden zoals gasbellen, olievoorraden niet langer waarde hebben. Als eerste zal dit gelden voor moeilijk te winnen voorraden.
Het ongeloof bij beleggers ebt weg
Een onderzoek in Duitsland maakte duidelijk dat beleggers een aantal jaren geleden nog niet overtuigd waren dat de maatregelen die werden genomen om het milieu te beschermen verliezen zouden gaan opleveren voor de aandeelhouders van energiemaatschappijen zoals RWE en E.ON. Toen extra heffingen werden voorgesteld op CO2 heffingen in maart 2015 had dit geen enkele invloed op de koersen van de aandelen van deze energiegiganten. Een simpel rekensommetje moest echter leren dat de winsten hierdoor met 18% zouden gaan dalen. Waarom dit niet gebeurde? In 2015 waren beleggers er nog van overtuigd dat het niet zo’n vaart zou lopen met de heffingen en gingen ze ervan uit dat de politiek hiertoe niet zou overgaan. Pas later dat jaar werd duidelijk dat er geen compensatie zou volgen. Die compensatie werd geblokkeerd door de EU want de Duitse regering was inderdaad van plan geweest om de verliezen voor de energiebedrijven te compenseren. In enkele dagen tijd daalden de koersen alsnog met miljarden.
De toekomst voor RWE
Deze Duitse maatschappij maakte bekend dat uiterlijk in 2038 alle productie van elektriciteit met bruinkool moet zijn gestopt. De centrales en de bruinkoolmijnen zijn eigendom van RWE. Dat zal ongetwijfeld gigantische verliezen opleveren waarvoor geen compensatie van de overheid valt te verwachten.
Houdt u als particulieren belegger rekening met de financiële gevolgen van de beperking van het gebruik van fossiele brandstoffen? Kijk dan welke beleggingsproducten de betrouwbare online brokers op deze site daarvoor bieden.