week van de CEO

Er was een tijd dat Nederlanders er trots op waren als een landgenoot een belangrijke positie kreeg in het buitenland. Dat Ralph Hamers, huidig CEO bij ING, de grote baas wordt bij het Zwitserse UBS levert weinig applaus op. Toch is UBS een van de grootste vermogensbeheerders in de wereld en een favoriet onder de superrijken.
Hamers heeft in zijn tijd bij ING een goede naam opgebouwd als een digitalisering-expert en staat bekend als een zwaargewicht als het om bankieren gaat. Dat zal UBS ook niet zijn ontgaan. Maar er zijn ook mindere tijden geweest.
Storm van kritiek
Waar normaal gesproken het ‘graaien’ in topposities min of meer schouderophalend wordt genegeerd door beleggers en publiek, was dat in 2018 geheel anders. De Raad van Commissarissen van ING vond het tijd voor een salarisverhoging van Hamers. Het percentage van 50% schoot echter in heel Nederland in het verkeerde keelgat. Aandeelhouders, klanten, werknemers, politiek en publiek noemden Hamers ineens een graaier, hoewel onbekend is of het voorstel rechtstreeks van de commissarissen kwam. Vanwege alle commotie werd het voorstel snel ingetrokken. Hamers moest het maar blijven doen met de €1,8 miljoen per jaar die op zijn loonstrookje staat. Dat leek ook een goede beslissing toen ING later dat jaar een enorme boete kreeg van €765 miljoen omdat er ernstige tekortkomingen waren op het toezicht om witwassen te voorkomen. In Nederland zal men de ING-bankier dus niet echt node gaan missen. Hamers zelf zal wellicht glimlachend terugkijken op al die commotie over zijn salaris. Bij UBS gaat hij 7 keer zoveel verdienen.
Een CEO met een grote mond
Als u als particuliere belegger uw keuze mede laat afhangen van de topman van een beursbedrijf kan dat uiteraard ook via de beleggingsproducten van de betrouwbare online brokers op deze site.
Michael O’Leary is de grote baas bij Ryanair en heeft wel vaker uitspraken die niet goed overkomen. Zo zijn er regelmatig zeer onaardige opmerkingen over concurrenten en zijn eigen personeel. Ook heeft volgens hem het uitblijven van Schiphol minder te maken met het beschermen van de natuur dan van de positie van de KLM. Afgelopen week was er weer een uitspraak die alle krantenkoppen haalde. O’Leary vond dat luchthavens moslimmannen die alleen reisden extra moesten controleren omdat die immers verantwoordelijk zijn voor de meeste aanslagen de afgelopen jaren. Waar een dergelijk idee op een verjaardag in de huiselijke kring wellicht besproken kan worden, werd het de CEO van prijsvechter Ryanair niet in dank afgenomen.