Wat is er aan de hand bij PostNL België?

Een topman van een beursbedrijf hoort van onbesproken gedrag te zijn om het vertrouwen van de aandeelhouders te bewaren. Een arrestatie op verdenking van onder meer mensenhandel en deelname aan een criminele organisatie, passen daar niet echt bij. Rudy Van Rillaer, topman van PostNL België is inmiddels weer op vrije voeten maar het onderzoek loopt nog. Ook zijn er twee magazijnen van PostNL in België verzegeld. Daar liggen onder andere bijna 10,000 pakketten van bol.com die voorlopig niet zullen worden bezorgd. De grootste webwinkel van Nederland is beslist niet blij met die ontwikkeling die de goede naam bij de zuiderburen kan aantasten. Maar wat is er in België aan de hand om zulke draconische maatregelen te treffen.
Een onderzoek op Black Friday
Onderzoeksjournalist Joppe Nuyts werkte vorig jaar rond Black Friday en de feestdagen als koerier voor PostNL. Dat wil zeggen voor een van de talloze onderaannemers die de Belgische tak inzet om de drukte in die periode een beetje aan te kunnen. Dat gebeurt overigens gedurende het gehele jaar en ook in Nederland is het een gewoonte.
Ondanks de grote drukte wordt de onderaannemers – naar verluidt – een zo laag tarief geboden dat deze de koeriers enorm onder druk moeten zetten om nog wat over te kunnen houden. Dat leidt er volgens de documentaire toe dat koeriers de weg op worden gestuurd zonder rijbewijs en ook minderjarigen meer dan de wettelijk toegestane werktijden moeten aanhouden. Dat zorgt voor frauduleuze werkbriefjes en verhoogt het risico op ongelukken en slechte service voor de consumenten. Na uitzending van de documentaire viel de Belgische justitie meerdere locaties van PostNL in België binnen. Administratie werd in beslag genomen, waaruit zou blijken dat meerdere chauffeurs bij onderaannemers van het Nederlandse beursbedrijf langer moesten werken dan in hun contract was vastgelegd. Ook zwarte betaling was niet ongebruikelijk.
Na de invallen veranderde er niets
De maanden na de invallen bleven de klachten binnenstromen bij justitie. Er veranderde blijkbaar niets bij de koeriers. Op basis daarvan zijn de afgelopen weken nieuwe invallen gedaan. Het commentaar van PostNL is dat er nog steeds geen officiële aanklachten zijn gedaan. Het bedrijf kan zich ook niet verdedigen en noemt het gedrag van justitie intimiderend. De officier van justitie in Mechelen heeft verklaard dat het onderzoek zich richt op de hele sector en dat ook andere pakketvervoerders te maken hebben gehad met invallen en sluitingen van depots. Krijgt PostNL ook in ons land te maken met dergelijke acties? Beleggen in pakketvervoerders is mede mogelijk via de betrouwbare, online brokers op deze site.