Walmart gaat de strijd aan


De Amerikaanse supermarktketen Walmart liet in het eerste kwartaal een grotere omzetstijging zien dan was verwacht. De omzet van de gigantische discount retailer steeg met 4% en kwam daarmee op $ 123 miljard. Verrassend was dat de stijging vooral te danken was aan de internetverkopen in de VS. Deze namen toe met 33%, terwijl dit het voorafgaande kwartaal nog 25% was. Dat is met name bijzonder, omdat Walmart op het internet in een felle strijd is verwikkeld met Amazon. In eerste instantie leek Walmart die strijd te gaan verliezen, omdat de toename in internetverkopen scheen te stagneren. Inmiddels lijkt het erop dat het concern toch in staat lijkt te zijn om Amazon te beconcurreren.

Ook in de rest van de wereld wil het beursbedrijf Amazon bevechten. Dat toont Walmart ook door in India een eerste stap te zetten het grootste e-commercebedrijf van dat land over te nemen. Voor $16 miljard wordt een belang genomen van 77% in Flipkart. Deze overname zal in eerste instantie waarschijnlijk ten laste van de winstgevendheid gaan van de supermarktgigant. In het eerste kwartaal van 2018 daalde de nettowinst fors, vanwege een eerdere overname. Op de waardering van het Chinese e-commercebedrijf JD.com moest $ 1,8 miljard worden afgeboekt. De resterende winst bedroeg daardoor $2,1 miljard. Een daling van 30% ten opzichte van de voorgaande periode.  

Een Amerikaans sprookje

Sam Walton werkte in 1940 gedurende 18 maanden in een J.C. Penny winkel. Toen hij de mogelijkheid kreeg een franchisewinkel te openen in Arkansas noemde hij die Walton Five and Dime. In 1962 werd het huidige Walmart opgericht dat in 1972 een beursnotering kreeg in New York. Inmiddels heeft het bedrijf bijna 12.000 winkels wereldwijd, waarvan de helft buiten de VS. Walmart heeft de naam een echte discounter te zijn met een zeer ruim assortiment. In de VS wordt bijvoorbeeld tevens munitie verkocht. Het concern staat ook bekend om de innovaties. Walmart was een van de eerste bedrijven die een eigen satellietnetwerk opzette om de alle vestigingen te kunnen verbinden met het hoofdkantoor. Walmart eindigde meerdere malen als eerste op de lijst ‘meest bewonderde ondernemingen’ van het zakenblad Fortune. Toch staat het ook bekend vanwege de lage lonen.  

Walmart of Amazon?

Heeft u enig idee wie deze strijd der giganten gaat winnen als het gaat om internetverkopen? In ieder geval heeft Walmart duidelijk gemaakt dat het niet van plan is de handdoek in de ring te gooien en ook buiten de VS te willen groeien om Amazon te bestrijden. Kiest u voor een van beide? Een positie kunt u innemen via de betrouwbare online brokers op deze site.

CFD brokers
Online brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.
CFD brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.

Populair bij online beleggen