Waarom verhoogt de ECB de rente niet?

De inflatie in de EU loopt sterk op. In de Unie is het prijspeil gemiddeld gestegen met rond de 7% en in Nederland is dat zelfs op een hoger niveau beland van ongeveer 10%. Volgens de economische leer moet inflatie worden bestreden met renteverhoging. Bij een hoge inflatie is het immers gebruikelijk dat ook de lonen gaan stijgen om de koopkracht van de burgers op peil te houden.
Meer salaris zorgt voor meer arbeidskosten waardoor er een loon-prijsspiraal kan ontstaan. Door hogere financieringskosten zal de economie afkoelen en het prijsniveau dalen door minder vraag. Om die reden is er al sprake van een verhoging van de rente in de VS en het VK. Overigens zijn de stijgingen daar nog voorzichtig. In Turkije is de inflatie op jaarbasis inmiddels zelfs rond de 60% aangeland. Financieel experts menen dat president Erdogan een gevaarlijk spel speelt door de rente niet te verhogen. Hij vreest door renteverhoging de economische groei te beperken. Is dat ook een reden voor de EU om de rente op een extreem laag percentage te houden?
Er is sprake van een tweetal verschillende opvattingen in de EU
Nog steeds wordt in de Eurozone maandelijks een groot bedrag aan obligatieleningen opgekocht door de Centrale Bank. Dat is in april ongeveer € 40 miljard en zal daarna worden afgebouwd. In het 3e kwartaal van dit jaar komt deze steun van het bedrijfsleven door het laag houden van de rente tot een eind. Daarna is er wellicht ook ruimte voor het verhogen van de rente. De voorstanders van een lage rente denken dat de huidige inflatie niet langdurig zal zijn en vooral wordt veroorzaakt door een tijdelijke piek in de energiekosten. Het nu verhogen van de rente zou volgens deze stroming de economische ontwikkeling doen afnemen. Daartegenover staat een stroming die denkt dat de ECB te laat is met ingrijpen. Een aantal rentepercentages stijgt al zoals die van hypotheken en zakelijke leningen. Indien de ECB de huidige acties voortzet, zal de inflatie juist nog verder toenemen door de kunstmatig lage rente.
Hoe denkt u erover?
Klaas Knot, de huidige directeur van DNB, denkt niet dat de inflatie een blijvertje is en steunt daarbij het huidig beleid van de ECB. Lex Hoogduin, de voorganger van Knot, denkt daar heel anders over. Volgens hem had de ECB al eerder dit jaar moeten stoppen met de inkoop en loopt men daar nu achter de feiten aan. Wat denkt u als particuliere belegger? Aanpassingen in uw beleggingsportefeuille zijn mogelijk via de betrouwbare, online brokers op deze site.