Het vijfjaarlijks Chinees congres

Deze week wordt in China weer het congres gehouden waarbij de 7 leden van het Politburo ( het hoogste orgaan) plaats moeten maken voor anderen. Ook op tal van andere posities zullen nieuwe functionarissen worden geplaatst. Zoals gebruikelijk heeft de Chinese leider Xi Jinping natuurlijk de afgelopen jaren ook gebruikt om vertrouwelingen op belangrijke posities te plaatsen in afwachting van dit congres. Na afloop zal zijn positie dan ook zeker zijn versterkt. Tot dusverre moest Jinping vaak nog rekening houden met mensen die loyaal waren aan zijn voorgangers en niet altijd zijn mening deelden. Dat zal naar verwachting straks niet meer het geval zijn. Van Jinping wordt aangenomen dat hij een van de machtigste leiders zal worden van het Rijk van het Midden sinds lange tijd.
Hoe is de huidige situatie?
De huidige leider van China heeft een moeilijke periode voor de rug, omdat hij constant van drie zaken rekening moet houden. De economische groei mag niet afvlakken en moet rond de 6,5% blijven, de schuldenberg mag niet langer groeien en de macht van de communistische partij moet op hetzelfde peil blijven. Dat laatste is iets dat beleggers nog wel eens willen vergeten, die verwachten dat er een marktvriendelijke koers zal volgen en economische hervormingen ervoor zullen zorgen dat ook buitenlandse beleggers meer kansen zullen krijgen in dit gigantische land. Maar Xi moet vele communistische vrienden belonen voor hun steun en dat betekent dat vaak niet efficiëntie het belangrijkste is binnen de nationale economie, maar dat grote staatsbedrijven bevoordeeld zullen worden ten opzichte van de rest. Kenners van het China van nu verwachten dat het niet onmogelijk is dat er een soort persoonlijkheidscultus rond de nieuwe grote leider zal ontstaan waar men in China wel vaker mee te kampen heeft gehad. Daarbij past vaak een meer nationalistisch beleid dan momenteel het geval is. Als het zelfvertrouwen van China onder een nieuwe grote leider verder toeneemt, is het mogelijk dat dit gepaard zal gaan met toenemende spanningen met het westen. Vooral het inzetten van het monetaire wapen kan daarbij ook tot een verharding zorgen in de relaties met de buurlanden die hun eigen ambities op economisch vlak bedreigd voelen worden door een te goedkope Chinese munt. De laatste tijd stelt China zich in dat soort situaties al meer agressief op dan vroeger.
Wat kunnen beleggers verwachten in China na het congres?
Beleggers in het westen kunnen derhalve beter maar weinig verwachten van het komende congres. De komende periode onder Xi zal zeker geen verdere openheid van de Chinese beurs voor buitenlandse investeerders bieden.