Valuta opkomende markten interessant of risicovol?


Het lijkt niet goed te gaan met de valuta in een aantal opkomende landen, zoals Turkije, Argentinië en Rusland. Dat lijkt mede veroorzaakt te worden door de oplopende rente in de VS, waardoor een deel van het geld die kant op wordt gezogen en de valuta in de opkomende landen nog meer onder druk komt te staan. Een korte blik op deze landen volgt hieronder.

## Turkije

Erdogan heeft het over buitenlandse samenzweringen die de bedoeling lijken te hebben om de lira omlaag te brengen. Dat lijkt de afgelopen jaren ook duidelijk gelukt. Maar het probleem ligt elders en is eigenlijk simpel. Het land groeit gewoon te snel. De import blijft oplopen en door de olie-import worden de tekorten op de lopende rekening steeds groter. Het succes van Erdogan in Turkije is vooral afhankelijk van een groeiende economie. Het is dan ook niet te verwachten dat er momenteel een rem op de groei zal worden gezet door bijvoorbeeld de rente te verhogen. Dat zal hoogstens pas na de volgende verkiezingen in 2019 plaatsvinden. Tot die tijd zal de lira naar verwachting onder druk blijven staan.

## Rusland

Misschien ondervindt Rusland niet echt veel hinder van de economische sancties die nog steeds gelden vanwege de politiek in Syrië. Ook zijn de olie-inkomsten de afgelopen tijd weer toegenomen door de stijgende prijs op de wereldmarkt. Hierdoor is het tekort afgenomen, omdat ook de andere delen van de Russische economie het wat beter lijken te doen. Maar het land heeft ambitieuze plannen, omdat het met lede ogen moet aanzien dat China op technologisch gebied steeds grotere stappen vooruitzet. Rusland wil ook technologisch een van de belangrijkste spelers op het wereldtoneel blijven of worden. Daarvoor is geld nodig, veel geld.  En door de nog steeds welig tierende corruptie staat succes niet bij voorbaat vast. Voor Rusland is de ontwikkeling van de oliemarkt nog steeds het belangrijkste.

## Argentinië

De dollarschuld hangt Argentinië als een molensteen om de nek. De oplopende koers van de dollar en rente in de VS is dan ook niet bepaald goed nieuws voor het land. Maar het land staat er minder slecht voor dan een jaar of 5 geleden. Toch was er weer hulp nodig van het IMF, omdat het handelstekort snel opliep en ook het tekort op de lopende rekening. Dat maakt de valuta erg kwetsbaar.

Zijn er kansen in de opkomende markten voor beleggers?

Een goed instapmoment of juist wegwezen uit gebieden waar de rente met grote sprongen omhoog- en omlaaggaat? Forex in opkomende landen is een kwestie van sterke zenuwen, duidelijke keuzes en alleen bedoeld voor de avontuurlijke belegger. Een betrouwbare online broker is dan altijd een must. Die vindt u op deze site.

CFD brokers
Online brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.
CFD brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.

Populair bij online beleggen