Unilever: Op zoek naar aandeelhouderswaarde


Voedings- en wasmiddelenreus Unilever kwam vorige week met de schrik vrij. Het bod van Kraft Heinz werd ingetrokken nadat dit door Unilever van de hand was gewezen, omdat dit bod een onderwaardering betekende van het concern. Op zich was het wel verrassend dat Kraft Heinz zo snel afzag van vervolgbesprekingen, maar er wordt gefluisterd dat Warren Buffet, die financieel was betrokken bij een mogelijke overname, als voorwaarde had gesteld dat dit geen vijandige overname mocht worden. Maar voor het bestuur van Unilever moet dit onverwachte overnamebod zeker een wake-up call zijn geweest. Dat heeft men in de week ‘daarna’ dan ook duidelijk laten weten in de financiële pers.

Jager en geen prooi

Misschien is het ook de arrogantie van een bestuur van een gigant zoals Unilever dat men niet verwacht om zelf als prooi te worden gezien en daarom noemde het bestuur deze gebeurtenis ook een keerpunt in het bestaan van het bedrijf. banner-markets-comHoewel de aandeelhouders niet voor de keuze werden gesteld of zij het bod acceptabel vonden, omdat het zo snel werd ingetrokken, is het bestuur van Unilever blijkbaar wel duidelijk geworden dat de aandeelhouders van hen verwachten dat de koers omhoog moet. Weliswaar betaalt Unilever jaarlijks een ruimhartig dividend in deze tijd van lage rente, maar aandeelhouders zien ook graag rendement in de vorm van koersstijging. Eventueel dan ook maar via een overnamebod als het niet anders lukt, zal ook het bestuur zich hebben gerealiseerd tijdens die hectische momenten. Bij monde van financieel directeur Graeme Pitkethly heeft het bedrijf dan ook beloofd te gaan werken aan verbetering van de aandeelhouderswaarde. Unilever verwacht de omzet te zien stijgen met 3 tot 5% en denkt ongeveer €3 miljard jaarlijks te spenderen aan overnames. Tenslotte wil men jager zijn en geen prooi.

Wat zit er in het vat bij Unilever?

Het bod van Heinz Kraft heeft er in ieder geval ook voor gezorgd dat het aandeel Unilever een sprong voorwaarts gemaakt en die stijging bleef gehandhaafd nadat het bod werd ingetrokken. Blijkbaar zijn de aandeelhouders het eens met het bestuur dat ook het bod van Heinz Kraft nog een onderwaardering betekende van Unilever en dat het bestuur nu echt aan de slag moet. Het is nu natuurlijk de vraag of het concern in staat is om aan de opgeschroefde verwachtingen te voldoen in de nabije toekomst of dat er eventueel een andere partij wakker is geschud en heeft beseft dat ook een beursreus als Unilever een prooi kan worden. In ieder geval zit er weer fantasie in de koers van het aandeel. Dat is ook plezierig voor beleggers die met hefboom werken.

CFD brokers
Online brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.
CFD brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.

Populair bij online beleggen