Unilever in onzekere tijden?

Topman Alan Jope gaf bij de toelichting op de kwartaalcijfers van Unilever aan dat het concern denkt dat de corona crisis een blijvende invloed zal hebben op het koopgedrag van mensen. Hij noemde hierbij drie belangrijke punten:
1. Verwachte recessie
Vrijwel alle economen verwachten een recessie na afloop van de crisis. De enorme schulden die nu wereldwijd worden gemaakt, zullen terugbetaald moeten worden en dat zal de koopkracht van consumenten overal ter wereld onder druk zetten. Value for money zal het motto zijn voor veel burgers en Unilever verwacht daarop in te kunnen spelen met een groot aantal producten.
2. Meer aandacht voor hygiëne
De wereldbevolking is duidelijk gemaakt dat een goede hygiëne soms het verschil tussen leven en dood kan betekenen. Jope verwacht dan ook dat Unilever overal ter wereld kan scoren met handzeep en andere hygiëne producten. De omzet in het eerste kwartaal heeft die indruk al bevestigd.
3. Meer aandacht voor gezondheid
Een goede gezondheid en een conditie die past bij de leeftijd zijn duidelijk een voordeel bij een ziekte zoals Covid-19. Unilever verwacht dat dit in de toekomst ook een blijvend effect zal hebben op de keuze van consumenten. In het eerste kwartaal is de belangstelling voor vitaminen, mineralen en supplementen behoorlijk toegenomen.
Redelijke kwartaalcijfers
De kwartaalcijfers van Unilever bleven in het eerste kwartaal stabiel. Dat zou in een andere periode wellicht als een forse teleurstelling hebben gegolden. De voedingsmiddelen en zeepgigant had immers in het 4e kwartaal van 2019 niet aan de verwachtingen voldaan. Maar de tijden zijn anders en Unilever deelde ook mee het kwartaaldividend ongewijzigd te laten, een opsteker voor beleggers in tijden dan steeds meer beursbedrijven het dividend in dit jaar schrappen.
De verwachtingen voor de rest van 2020 werden ingetrokken. Dat heeft twee belangrijke redenen. Unilever is onzeker over de ijsverkopen in de zomer van het huidige jaar omdat deze sterk beïnvloed zullen worden door de lockdown in grote delen van de wereld. Het zelfde geldt voor de verkopen aan de horeca die ook in veel landen volledig zijn stilgelegd. De kwartaalrapportage leidde tot gematigd optimisme onder analisten. De beleggers waren minder onder de indruk en de koers van het aandeel Unilever werd meer dan 4% lager gezet op de beurs.
Er zijn vandaag de dag sectoren die het moeilijker hebben dan de producenten van voedingsmiddelen en producten voor hygiëne. Indien u als particuliere belegger een belegging in Unilever overweegt, kan dat via de betrouwbare online brokers op deze site.