Topman Google krijgt forse loonsverhoging

Het is ook weer tijd voor de kerstcadeautjes voor bestuursvoorzitters van beursbedrijven. De topman van Google, Sundar Pichai, kon een glimlach vast niet onderdrukken toen zijn salaris met $ 2 miljoen werd verhoogd. Daarvoor moet hij nu ook leiding geven aan het moederbedrijf van Google, Alphabet. Maar in de praktijk is Alphabet vrijwel hetzelfde als Google. En de loonsverhoging op zich was ook niet het echte cadeautje. Als Pichai binnen 3 jaar bepaalde prestatiedoelen bereikt, krijgt hij een extraatje van $ 240 miljoen. Ook aan de beurskoers van Alphabet is een cadeautje gehangen. Als deze de komende 3 jaar meer stijgt of minder daalt dan de index S&P 100, zal de hardwerkende Sundar een bonus daarvoor krijgen van $ 90 miljoen.
Ook in Nederland zijn er cadeautjes uitgedeeld
Nu is Euronext niet direct een Nederlandse onderneming te noemen maar het was beslist opvallend dat de topman van de beursuitbater een loonsverhoging krijgt van 34,5%.
De topman van Grandvision heeft het nog beter voor elkaar. Hij kan een loonsverhoging van minimaal 37% tegemoet zien. Overigens bestaat ook voor hem de mogelijkheid om nog eens vele miljoenen aan bonussen op te strijken. Grandvision heeft wereldwijd optiek-winkels en niet alleen in Nederland, maar er volgde toch meteen een nijdige reactie van de FNV op de aankondiging. ‘Het lukt al jaren niet om een CAO te regelen voor de optiekbranche, maar de top weet wel wat cashen is. Dat betekent waarschijnlijk weer slecht nieuws voor de medewerkers in de winkels van dit beursbedrijf.’
Steeds minder maatschappelijk draagvlak
Er is al vele jaren kritiek op de vaak exorbitant lijkende beloningen van de topbestuurders van beursbedrijven. In het verleden ging het dan vaak over de steeds toenemende verschillen tussen het management en de ‘werkvloer’. Beleggers maakten zich minder druk om deze zaken mits het bestuur maar prestaties leverde. Ook daarin is een kentering te zien. Ook (grote) beleggers beginnen zich zorgen te maken over dergelijke ‘uitspattingen’. Rients Abma, directeur van Eumedion dat de belangen van grote beleggers en pensioenfondsen behartigt, formuleerde het als volgt: ‘Vaak wordt niet uitgelegd waarom dergelijk opvallende verhogingen nodig zijn. Ook ontbreekt de toelichting of deze verhogingen in de pas lopen met loonsverhogingen van de rest van het personeel. Deze criteria staan in Nederland in de nieuwe beloningswetgeving.’
Als particuliere belegger kunt u zelf kiezen om te beleggen in bedrijven op basis van de beloningsstructuur van het bestuur. Dat is onder meer mogelijk middels de beleggingsproducten van de betrouwbare online brokers op deze site.