Tekort aan computerchips kan nog enkele jaren duren


Dat er een speciale online vergadering in het Witte Huis voor werd belegd, maakt duidelijk dat het tekort aan chips de aandacht heeft getrokken tot in de hoogste regionen van de macht. Ook de twee belangrijke niet-Amerikaanse producenten schoven aan: TSMC uit Zuid-Korea en Samsung uit Japan. Waar deze bedrijven pas in 2022 een normalisatie van de markt verwachten, ging Intel nog verder. Volgens de bekende Amerikaanse maker van computerchips kan het meerdere jaren duren voordat het aanbod weer met de vraag overeenkomt. Intel zal $ 20 miljard investeren om de capaciteit op te voeren. Bij TSMC gaat het zelfs om $ 100 miljard. Maar waar ging het mis in 2020?

Corona en ondoordachte beslissingen

In het eerste kwartaal van 2020 zagen met name autofabrikanten de bui al hangen waar het de productie van auto’s betrof als gevolg van de coronacrisis. Bestellingen van chips werden in grote aantallen geannuleerd. Dit werd opgevangen door de productie van game-computers en laptops voor particulieren die gedwongen thuis kwamen te zitten. Daarnaast besloot de Chinese smartphone producent Huawei zoveel mogelijk voorraad computerchips aan te leggen, bang voor tekorten op basis van Amerikaanse sancties. Hierdoor besloot ook Apple om extra chips te bestellen bij TSMC. Ondanks het wegvallen van de vraag uit de auto-industrie ging de productie van computerchips gewoon door op een hoog niveau.

De auto-industrie start weer op

In het derde kwartaal van 2020 kwam de productie van auto’s weer op gang over de hele wereld. Maar de grote merken ondervonden het probleem dat hun orders geen prioriteit meer hadden en de chipmakers niet aan de vraag konden voldoen. In een moderne auto zitten gemiddeld 100 chips die allerlei automatische processen moeten realiseren. Een nieuwe auto maken als er een stoel ontbreekt, kan nog wel. Dan zal de auto even moeten wachten tot ook de stoel is geleverd. Een auto zonder chips in elkaar zetten heeft echter geen zin. De autoproducenten zullen derhalve moeten wachten tot er weer voldoende chips beschikbaar zijn. Momenteel concentreren ze zich op de best verkopende modellen en zijn nieuwe ontwikkelingen even stilgezet.

Maar niet alleen in de auto-business zijn er problemen. Wellicht lukt het ook Apple niet om een nieuwe iPhone op de merkt te brengen wegens tekort aan nieuwe krachtige chips. Biedt het tekort aan capaciteit ook kansen voor de particuliere beleggers? Middels de betrouwbare online brokers op deze site kunt u beleggen in de chips sector.

CFD brokers
Online brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.
CFD brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.

Populair bij online beleggen