Strijd tegen de platforms

Het bezoek aan hotels begint weer te normaliseren en de meeste boekingen zullen dan weer via booking.com, onderdeel van het Amerikaanse beursgenoteerde Booking Holding lopen. Er was de afgelopen maanden flinke ophef over dit platform voor hotelboekingen met het hoofdkantoor in Amsterdam. Het bedrijf vroeg om en kreeg doorbetaling van de salarissen van het personeel. Dat was behoorlijk wrang voor hoteleigenaren die ook in financiële nood zaten. Het moederbedrijf van booking.com had in de afgelopen jaren immers miljarden winst behaald. Nadien werden ook 4.000 werknemers ontslagen. De ondernemers in de branche willen al enige tijd een eigen platform inzetten omdat ze met één grote speler zich te beperkt voelen. Ook in de bezorg-markt voor maaltijden en de taxiwereld klinken dergelijke geluiden.
De opkomst van booking.com
In 1996 bedacht een student uit Enschede het concept van het boeken van hotelkamers via een centrale site. In eerste instantie was dat alleen in Nederland mogelijk maar al snel werd het een internationaal succes. In 2005 werd het bedrijf overgenomen door een Amerikaans beursbedrijf. Inmiddels biedt booking.com naar eigen zeggen meer dan 1 miljoen locaties aan wereldwijd en is de site in 43 talen beschikbaar.
Bij de opkomst van booking.com was al duidelijk dat er maar ruimte zou zijn voor 1 groot platform. Er waren dan ook diverse conflicten met de hoteleigenaren. Deze ergerden zich met name aan de regelmatige melding van ‘nog 1 kamer beschikbaar’ terwijl er in het hotel nog meerdere kamers te boeken waren. Ook bestond binnen booking.com de voorwaarde dat een hotel nooit lagere prijzen mocht aanbieden dan op de site stonden vermeld. Deze voorwaarde werd in 2015 geschrapt voordat de Europese Commissie hiervoor regelgeving in het leven kon roepen.
Het draait om de commissie
Uiteindelijk draait het ook hier uiteraard vooral om geld. Hoe blij de hotels ook zijn met de boekingen via de site. Vaak gaat er 15-20% commissie af voor het platform en ook kortingen voor trouwe klanten van booking.com komen voor rekening van de hoteleigenaren. De sector kijkt dus uit naar concurrentie waarbij de macht van grote spelers gebroken wordt. Beterboeken heet het nieuwste initiatief. In hoeverre dit een succes zal worden, hangt 100% af van de consument, die vaak voor gemak en grote namen kiest. Hoe kijkt u daar als particuliere belegger naar? Via de betrouwbare online brokers op deze site heeft u wel voldoende keuze.