Strijd om 5G in volle gang?


Naast de bescherming van de Amerikaanse industrie die nu in eerste instantie zijn weerslag lijkt te vinden via de importheffing op staal en aluminium is er nog een tweede belangrijk punt op de agenda van Trump. De ontwikkeling van het 5G netwerk in de Verenigde Staten. Volgens een uitgelekt rapport zou de Amerikaanse overheid overwegen om zelf een 5G netwerk aan te leggen om daarmee spionage van buitenlandse mogendheden te voorkomen. Tot nu toe mochten providers hun eigen netwerk bouwen. Wel moest daarna frequentie worden gehuurd van de overheid, net zoals dat in Nederland gebeurt. In het rapport dat in handen zou zijn van een Amerikaans nieuwsnetwerk zouden er volgens overheid twee opties bestaan voor de aanleg van het nieuwe netwerk: het wordt gebouwd door een consortium van providers of door de overheid, die het vervolgens verhuurt aan de providers.

Trump wil controle houden op de netwerken

Een 5G netwerk is een logische opvolger van het huidige 4G net. Op de 5GHz band is meer ruimte. Hierdoor zal deze frequentie voordelen bieden op het gebied van snelheid (in de orde van grootte van honderden malen sneller), het aantal gebruikers dat er tegelijk gebruik van kan maken en 5G zal voor een meer stabiele verbinding zorgen. Eerder werd er in de Verenigde Staten verzet gepleegd tegen het gebruik van apparatuur van het Chinese Huawei in Amerikaanse telefoonnetwerken. Hierbij bestond de angst voor spionage met afluistersoftware van de Chinese communicatie gigant. Bij de ontwikkeling van een 5G netwerk door de providers zelf, is het bijna onvermijdelijk dat ook Chinese aanbieders zich op de markt zullen begeven. In het verre oosten loopt men voor op de VS en Europa waar het gaat om deze nieuwe netwerken. Zuid-Korea verwacht rond 2022 complete dekking in het land te kunnen realiseren en ook China zet grote stappen in de ontwikkeling op dit gebied. Alleen door het netwerk door de overheid te laten bouwen en reguleren zou men in staat zijn streng te kunnen optreden tegen buitenlandse (lees Chinese) inmenging. De Federal Communications Commission ( de Amerikaanse beurswaakhond op telecomgebied) heeft zich al unaniem uitgesproken tegen een 5G netwerk van de overheid. Men noemt dat een optie die duur en contraproductief is.

Wat betekent dit voor u als belegger?

Als Trump zijn plannen doorzet, zal het voor niet-Amerikaanse providers op de markt in de VS ongetwijfeld er moeilijk worden om een plaatsje re realiseren of te behouden. De communicatiemarkt zou zich op dezelfde manier als de staalmarkt moeten herbezinnen op zijn positie. Dat betekent ongetwijfeld winnaars, verliezers en onzekerheid. Een verstandige belegger bereidt zich hierop voor. Bent u van plan te gaan beleggen in deze markt? Kies in ieder geval een betrouwbare online broker uit de op deze site opgenomen voorbeelden.

CFD brokers
Online brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.
CFD brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.

Populair bij online beleggen