Steeds vaker een flash crash?


Op 26 oktober is de AEX even aan de beurt. De index lijkt die ochtend rustig te beginnen op 450 punten en de futures schommelen rond die waarde. Maar om 11 seconden over negen wordt een order zonder limiet geplaatst van 2300 futures november. Omdat de meeste handelaren nog niet actief zijn kraakt de future en bereikt die een waarde van 429 binnen enkele seconden. Een daling van procenten. Even later herstelt de markt zich alsof er niets is gebeurd en gaat de handel weer verder rond de 450 punten. Wat ging er mis?

Dikke vingers bij een stagiaire?

Omdat er geen verdere bijzonderheden op de beurs plaatsvonden op deze 26 oktober gaan de experts ervan uit dat iemand een foutieve order heeft ingevoerd zonder een limiet. In verband met het vroege tijdstip duurde het even voordat de markt deze order volledig kon verwerken en daalde de future met een enorme vaart. Het ging zelfs zo snel dat de echte index niet mee daalde en bij 449 bleef steken. De geluksvogels die de futures voor een koers rond de 430 konden binnenhalen, zagen de waarde daarvan binnen enkele seconden fors toenemen. Volgens marktkenners is er door deze foute order ongeveer een bedrag van € 6 tot € 7 miljoen van eigenaar verwisseld. De ongelukkige die limietloze order invoerde, zal waarschijnlijk een andere baan mogen zoeken. Er is echter ook een risico voor beleggers die in afgeleide producten handelen indien die een stoploss kennen. Dergelijke producten kunnen worden uitgetopt door een dergelijk incident. Bij deze flash crash viel het nog mee, omdat de meeste afgeleide producten zijn gekoppeld aan de index en die maakte niet de volledige daling mee. Vooral bezitters van turbo’s zijn gespaard gebleven als de stoploss onder de 429 was gekozen, maar het blijft een teleurstelling indien juist uw positie vanwege een dergelijke reden wordt gestopt.

Orders zonder limiet?

De meeste particuliere beleggers zullen door de beveiliging bij de moderne online brokers niet het risico lopen om een dergelijke order zonder limiet in te voeren. Het is sowieso niet verstandig om überhaupt orders in te geven zonder limiet, tenzij u er zeker van bent dat de markt op dat moment geen grote risico’s kent. Daarbij is het verstandig om bij afgeleide producten die een stoploss kennen ook rekening te houden met het risico dat er een onverwachte en tijdelijk fluctuatie in de koers kan optreden. Kijk naar de mogelijkheden en producten die de broker u biedt om daarop te kunnen inspelen wanneer het om aanzienlijke bedragen gaat.

CFD brokers
Online brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.
CFD brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.

Populair bij online beleggen