Steeds meer rechtszaken tegen Philips in de VS

De slaapapneu-apparaten van Philips worden steeds meer een nachtmerrie voor het bedrijf. Het Financieel Dagblad heeft deze week gemeld dat de FDA sterke signalen heeft dat Philips in 2015 al op de hoogte was van mogelijke gevaren, maar daar niet op reageerde. Het is nog een voorlopig rapport zonder harde conclusie, maar als deze bevestigd zouden worden, heeft het Nederlands beursbedrijf beslist een probleem dat niet onderschat mag worden. Er zijn in de VS inmiddels honderden rechtszaken aangespannen tegen de leverancier van medische apparatuur en een massaclaim ligt op de loer. In Nederland lopen 4 rechtszaken, maar in ons land is de mogelijke financiële impact beperkter.
Wat ging er mis met het apparaat?
Als de feiten in het rapport van de FDA worden bevestigd, was er in 2015 overleg tussen de fabrikant en de leverancier van het schuim dat in het slaapapneu-apparaat werd verwerkt. Er waren problemen geconstateerd, maar dat was blijkbaar geen aanleiding om verder onderzoek in te stellen. In 2020 wist het management echter dat het schuim onder bepaalde omstandigheden een giftig gas kon afscheiden dat waarschijnlijk kankerverwekkend is. Pas op dat moment werden er voorbereidingen getroffen voor een grote terugroepactie.
Het duurde nog tot juni 2021 voordat de beursonderneming de publiciteit zocht en besloot 3 tot 4 miljoen apparaten terug te roepen om de fout te herstellen. Daarbij werd aangegeven dat op basis van 1.254 individuele klachten het probleem was ontdekt. Volgens de bevindingen van de FDA waren er echter in de periode 2008 tot en met 2019 maar liefst 220.000 klachten over dit product. Bij gebruikers in ons land en elders over de wereld bestaan er grote zorgen over de veiligheid van het apparaat. Philips heeft circa € 500 miljoen voorzien om alle apparaten met het probleemschuim te repareren, maar deze actie is niet voor medio 2022 afgerond.
Vormen de problemen voor Philips ook een bedreiging voor de belegger?
Het is duidelijk dat het bedrijf in zwaar weer zit. Indien de voorlopige conclusie van de FDA worden bevestigd, dreigen er zware straffen voor Philips en het management. Ook is de schade van de individuele rechtszaken moeilijk in te schatten, omdat niet duidelijk is in hoeverre de apparatuur heeft geleid tot levensbedreigende klachten. Uiteraard is een deel van de mogelijke schade al verwerkt in de koers van het aandeel Philips. In de nabije toekomst moet blijken of deze schatting juist is geweest. Met Philips kunt u een volatiele tijd tegemoet zien. Voor aandelen wereldwijd kiest u voor betrouwbare online brokers, zoals op deze site.