Spaarrente naar 0 %?


Terwijl bijna dagelijks berichten verschijnen over een verhoging van de marktrente of althans de verwachting dat de centrale banken daartoe zullen besluiten, gaat de daling van de spaarrente gewoon door. Dit jaar is de rente op spaarrekeningen voor particulieren alweer 6 keer verlaagd en staat die nu bij de 3 grote banken in Nederland op 0,05%. Inmiddels is het ook alweer meer dan 5 jaar geleden dat een rente op een direct opvraagbare spaarrekening op 2% stond. Daarna toont de grafiek van de rente het beeld van een glijbaan zonder enige hobbel daarin. Wat gebeurt er als de rente inderdaad op 0% terecht komt of zelfs negatief wordt?

Onduidelijkheid bij banken en experts

De grote banken in Nederland zijn erg voorzichtig met uitspraken over een negatieve rente en hoewel ze die niet uitsluiten, wordt in het algemeen toch gezegd dat men zal proberen dat te voorkomen. De experts zijn ook niet zeker wat spaarders zullen gaan doen als het toch zou komen tot bijbetaling als het geld op een spaarrekening wordt gehouden. Sommige verwachten dat de consument dan liever het appeltje voor de dorst in een oude sok zal stoppen, maar er zijn ook economen die denken dat spaarders eerder de inleg zullen proberen te verhogen om toch aan het gewenste spaarbedrag te komen. De enige bank in Nederland die het tot dusverre heeft gewaagd om de spaarrente op 0% te zetten, is Triodos. Maar omdat de meeste klanten van die bank bewust hadden gekozen voor een ideologische bank, was het ook wel duidelijk dat deze niet zouden vertrekken vanwege het rentebeleid. Na het nemen van deze stap, bleken maar weinig klanten de bank de rug toe te hebben gekeerd. Toch hebben ook vele insiders de angst dat de consument er, bij een verdere verlaging van de rente, genoeg van zal hebben en de banken vaarwel zullen zeggen. Het is tenslotte erg wrang dat juist in een tijd dat de winsten van de banken weer fors oplopen, de spaarder daar voor zou moeten boeten.  De president van de Nederlandsche Bank, Klaas Knot, liet vorig jaar ook weten dat er een ondergrens moet zijn voor spaarrente, maar wilde zich daarbij niet vastleggen op een percentage. Hij waarschuwde daarbij ook met name voor het thuis bewaren van grote sommen geld.

Beleggen steeds vaker een alternatief voor sparen

Ook de grote banken in ons land adviseren hun klanten steeds vaker om naar beleggen te kijken als alternatief voor het sparen. Wie hiertoe besluit, kan op vele manieren proberen wat extra rendement te halen. Informatie over de mogelijkheden en de risico’s vindt u bij betrouwbare online brokers, zoals opgenomen op deze site.

CFD brokers
Online brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.
CFD brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.

Populair bij online beleggen