SMIC op zwarte lijst in de VS


Het werd al een tijdje verwacht maar het is nog steeds niet formeel openbaar gemaakt. Insiders zeggen echter dat de grootste chipmaker van China op de zwarte lijst is gezet door de Amerikaanse overheid. Dat zou blijken in nog niet gepubliceerde berichten aan de leveranciers van het bedrijf in de VS. SMIC produceert chips met Amerikaanse machines en zou in de problemen kunnen komen als deze niet meer geleverd zouden worden. Op basis van een dergelijke actie van het ministerie van handel mogen Amerikaanse bedrijven alleen nog zaken doen met bedrijven op de ‘zwarte’ lijst indien ze daar een vergunning voor krijgen. De reden voor deze actie is dat volgens de overheid goederen die aan SMIC geleverd worden ook gebruikt kunnen worden voor militaire doeleinden. SMIC ontkent in de Financial Times banden te onderhouden met het Chinese leger en is tot dusverre ook niet op de hoogte gesteld van de maatregel.

SMIC, een stormachtige ontwikkeling

Net als veel andere Chinese bedrijven heeft SMIC er maar een korte periode voor nodig gehad om de grootste te worden in de sector in China. Het bedrijf werd in 2000 opgericht met een statutaire zetel op de Cayman Islands. Het hoofdkantoor werd gevestigd in Shanghai. Buiten China heeft het bedrijf onder meer kantoren in Japan, Taiwan, Italië en de VS. Het bedrijf is beursgenoteerd, een belangrijk aandeelhouder is Datang Tekecom Group. Dit staatsbedrijf levert communicatieapparatuur voor civiele en militaire doeleinden. Met een omzet van bijna $ 4 miljard is SMIC al vele jaren de grootste chipmaker in de regio.

Strategische acties voor herverkiezing

Kenners van de Amerikaanse politiek achten het niet onmogelijk dat de heftige acties die president Trump momenteel onderneemt ten opzichte van China te maken hebben met de presidentsverkiezingen dit jaar. Binnenlands loopt het met name door Corona allemaal niet op rolletjes en een buitenlandse vijand is wellicht dan een optie om de aandacht af te leiden. Beslist geen nieuwe tactiek, maar wel een gevaarlijke. China heeft tot dusverre nog niet teruggeslagen maar al wel een lijst aangekondigd van buitenlandse bedrijven die maatregelen kunnen verwachten.

Voor particuliere beleggers is de feitelijke achtergrond misschien niet zo belangrijk. Het is echter wel zeer goed mogelijk dat dit nieuwe conflict hoog oploopt en de beurzen een dreun zal verkopen. Is uw portefeuille aangepast aan een mogelijke flinke daling op basis van de onderlinge zwarte lijsten. Bij de betrouwbare online brokers op deze site kunt u ook beleggingsproducten verkrijgen ter bescherming.

CFD brokers
Online brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.
CFD brokers
* Let op! Beleggen brengt altijd risico's met zich mee.

Populair bij online beleggen